Žuta svjetla na automobilima, nekad obavezna, danas samo kao šminka?

yellow golf

Iako su u magli bila mnogo bolja, uvođenjem halogenih žarulja drastično je pala zastupljenost žutih svjetala zbog toga što su morala koristiti poseban filtar čime se gubilo čak 25 % efikasnosti u noćnim uvjetima…

Ljubitelji autoindustrije brzo će se prisjetit kako je do početka devedesetih godina bilo uobičajeno imati automobil koji je imao glavna svjetla u žutoj boji.

yellow

Najčešće su se viđala na francuskim automobilima, a kako piše revija Hak, Francuzi su razmišljali o vjerojatnosti novog velikog rata i 1936. godine su donijeli propis da sva svjetla na automobilima moraju biti te boje. Nijemci su imali klasična, bijela svjetla pa bi se na cestama lakše uočavalo tko je neprijatelj. Ovo pravilo ostalo je u uporabi sve do 1993.godine kad se Francuska morala uskladiti s propisima EU te su sva nova vozila prešla na svjetla kakva poznajemo danas.

Iznimka su oldtimeri kojima je dopušteno imati žuta svjetla ukoliko su vozila izvorno dolazila u takvom izdanju.

Zanimljivo, žuta svjetla imaju mnogo veću valnu duljinu nego plavičasta svjetla ili ljubičasta svjetla pa su zbog toga mnogo bolja u uvjetima kad se noć miješa s maglom, snijegom ili kišom. Svjetla su prodornija uz puno manjeg odbljeska s ceste. Iz tog razloga neki proizvođači zadržavaju žuta svjetla kao svjetla za maglu. Također, dugo se tvrdilo da su žuta svjetla ugodnija vozačima koji im dolaze ususret, ali ta teorija i nije dokazana.

Yellow svjetla

S uvođenjem halogenih žaruljica počeo je pad žutih svjetala jer su ona morala koristiti poseban filtar zbog kojih su izgubila i do 25 posto efikasnosti u noćnim uvjetima. U odnosu na žuta svjetla, današnja bijela svjetla osiguravaju veću bistrinu. Ljubitelji tuninga i dalje njeguju žutu boju, pa nije rijetkost i na nekom novom modelu vidjeti far presvučen u žutu foliju…