WD-40, znate li kako je nastao svemogući sprej?

WD-40, znate li kako je nastao svemogući sprej?

Lijek za sve, WD-40 nastao je 1953. kao rezultat američkog proizvođača aviona, raketnog sustava, a kasnije i letjelica za svemirske misije – Convaira, kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas 

Koliko puta ste se samo zapitali, što to ima u tom spreju, a da je tako djelotvorno? Sam naziv već otkriva njegovu čarobnu formulu, WD je zapravo kratica od Water Displacement (uklonjivač vode). Dok brojka 40 označava formulu koja sugerira kako je tek iz 40. pokušaja uspjelo stvaranje proizvoda. Spojite jedno i drugo i dobili ste WD-40, najpoznatiji sprej na svijetu, ključni sastojak svake majstorske garaže i kućnog pribora s alatom i priručnim sredstvima. Tamo gdje više nema rješenja, nastupa WD-40.

Formulu je kreirao Iver Norman Lawson 1953. godine za tvrtku Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), a ona nikad nije patentirana. No, nitko nije proniknuo njezinu tajnu, sve do danas. Nagađa se da se sprej temelji na ugljikovodicima, a spominje se čak i riblje ulje u određenoj dozi.

WD-40, znate li kako je nastao svemogući sprej?

Za pišljivih 500 dolara, Lawson je svoju formulu prodao Rocket Chemical Company, a predsjednik tvrtke Norman Larsen je potom odlučio da će taj proizvod pakirati u obliku spreja u prepoznatljive limene kantice.

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas. Ubrzo je WD-40 pronašao mnogo širu primjenu pa su ga zrakoplovne tvrtke United i Delta počele koristiti kao sredstvo za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova zrakoplova DC-8 i Boeing 720s.

Na europsko tlo stigao je sredinom ’60-ih. U početku je bio najbolje prihvaćen kod poljoprivrednika u zaštiti svojih strojeva, a sve ostalo je priča o uspjehu i misteriji kako je tako djelotvoran.

 

Izvor: Revijahak.hr (dozvoljeno prenošenje)

Erfolg LED žarulje
WD-40, znate li kako je nastao svemogući sprej?

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.