Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

Švedska marka najpoznatija je u svijetu auto industrije kada je sigurnost u pitanju, a Volvo velike napore ulaže i u kamionski sektor…

Ove se godine obilježava se 50. godišnjica od kada je istraživački tim Volvo Trucks počeo sustavno okupljati, analizirati i djelovati na informacije o stvarnim prometnim nesrećama. Stečena znanja pružaju jedinstvenu vrijednost u razvoju sigurnosnih sustava i budućeg dizajna vozila, s ciljem da kamione i transport učine još sigurnijim.

Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

Brojka smrtno stradalih na godišnjoj razini je zastrašujuća. Čak 1,35 milijuna ljudi pogine u prometu svake godine.

‘Radimo na sigurnosti svih sudionika u prometu, kako unutar tako i izvan naših kamiona. Naša vizija je svesti broj nezgoda na nulu. Nema druge alternative “, kaže Anna Theander, voditeljica istraživačkog tima za nesreće (desno), koja stoji zajedno s Anna Wrige Berling, direktoricom za sigurnost prometa i proizvoda u Volvo Trucks (slijeva).

Rad istraživačkog tima za nesreće (ART) usmjeren je na poboljšanje aktivne i pasivne sigurnosti za Volvo teretna vozila. Istraživanje pasivne sigurnosti zamišljeno je da minimizira posljedice bilo koje nesreće, a aktivna sigurnost znači izbjegavanje ili ublažavanje nesreća. Razumijevanje načina na koji se događaju prometne nesreće dubinskim istraživanjem stvarnih incidenata može pomoći u sprječavanju da se nesreće ponove i zaštite ljudske živote.

Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

‘Svake godine u prometnim nesrećama pogine globalno 1,35 milijuna ljudi. To je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno “, objašnjava Anna Wrige Berling, direktorica prometa i sigurnosti proizvoda pri Volvo Trucks.

Istraživanje nesreća pridonosi vrijednom uvidu što u konačnici pomaže vozačima kamiona osigurati bolje i sigurnije radno okruženje i poboljšati sigurnost u prometu za sve sudionike u prometu.

Istražujući stvarne nesreće i provodeći analize, tim za istraživanje nesreća može razumjeti kako se nesreće dešavaju. Te se informacije zatim mogu koristiti u razvoju sigurnosnih sustava.

“Sigurnost je glavna vrijednost tvrtke Volvo od osnivanja tvrtke”, komentira Anna Theander, voditeljica istraživačkog tima za nesreće, te dodaje – ‘1969. stvoren je Tim za istraživanje nesreća koji je istraživao prometne nesreće u stvarnom životu. Cilj je bio, i još uvijek jest, učiniti promet sigurnijim koristeći ove informacije za poboljšanje budućeg dizajna vozila.’

Danas je tim za istraživanje nesreća interdisciplinarna istraživačka mreža za sigurnost. Stvaraju i dijele jedinstvene uvide o uzrocima nesreća u stvarnom životu – nadopunjujući znanje stečeno laboratorijskim testovima sudara. Pored toga, tim koristi analizu podataka nacionalne i regionalne statistike prometa kako bi stekao još dublje razumijevanje.

Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

Pedeset godina, istraživački tim za nesreće učio je od prošlosti istražujući mjesta nesreća kako bi donosio ključne informacije o sigurnosti našim programerima proizvoda”, kaže Anna Theander.

Gledajući u budućnost, uvidi i analize koje ART organizacija posjeduju nastavit će pridonositi daljnjem radu Volvo Trucks programa na proaktivnom djelovanju.

cvs-mobile.com
Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.