Volvo već 50 godina unaprijeđuje sigurnost na cestama

Volvo trucks ART  naslovna

Švedska marka najpoznatija je u svijetu auto industrije kada je sigurnost u pitanju, a Volvo velike napore ulaže i u kamionski sektor…

Ove se godine obilježava se 50. godišnjica od kada je istraživački tim Volvo Trucks počeo sustavno okupljati, analizirati i djelovati na informacije o stvarnim prometnim nesrećama. Stečena znanja pružaju jedinstvenu vrijednost u razvoju sigurnosnih sustava i budućeg dizajna vozila, s ciljem da kamione i transport učine još sigurnijim.

Volvo trucks ART

Brojka smrtno stradalih na godišnjoj razini je zastrašujuća. Čak 1,35 milijuna ljudi pogine u prometu svake godine.

‘Radimo na sigurnosti svih sudionika u prometu, kako unutar tako i izvan naših kamiona. Naša vizija je svesti broj nezgoda na nulu. Nema druge alternative “, kaže Anna Theander, voditeljica istraživačkog tima za nesreće (desno), koja stoji zajedno s Anna Wrige Berling, direktoricom za sigurnost prometa i proizvoda u Volvo Trucks (slijeva).

Rad istraživačkog tima za nesreće (ART) usmjeren je na poboljšanje aktivne i pasivne sigurnosti za Volvo teretna vozila. Istraživanje pasivne sigurnosti zamišljeno je da minimizira posljedice bilo koje nesreće, a aktivna sigurnost znači izbjegavanje ili ublažavanje nesreća. Razumijevanje načina na koji se događaju prometne nesreće dubinskim istraživanjem stvarnih incidenata može pomoći u sprječavanju da se nesreće ponove i zaštite ljudske živote.

Volvo trucks ART

‘Svake godine u prometnim nesrećama pogine globalno 1,35 milijuna ljudi. To je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno “, objašnjava Anna Wrige Berling, direktorica prometa i sigurnosti proizvoda pri Volvo Trucks.

Istraživanje nesreća pridonosi vrijednom uvidu što u konačnici pomaže vozačima kamiona osigurati bolje i sigurnije radno okruženje i poboljšati sigurnost u prometu za sve sudionike u prometu.

Istražujući stvarne nesreće i provodeći analize, tim za istraživanje nesreća može razumjeti kako se nesreće dešavaju. Te se informacije zatim mogu koristiti u razvoju sigurnosnih sustava.

“Sigurnost je glavna vrijednost tvrtke Volvo od osnivanja tvrtke”, komentira Anna Theander, voditeljica istraživačkog tima za nesreće, te dodaje – ‘1969. stvoren je Tim za istraživanje nesreća koji je istraživao prometne nesreće u stvarnom životu. Cilj je bio, i još uvijek jest, učiniti promet sigurnijim koristeći ove informacije za poboljšanje budućeg dizajna vozila.’

Danas je tim za istraživanje nesreća interdisciplinarna istraživačka mreža za sigurnost. Stvaraju i dijele jedinstvene uvide o uzrocima nesreća u stvarnom životu – nadopunjujući znanje stečeno laboratorijskim testovima sudara. Pored toga, tim koristi analizu podataka nacionalne i regionalne statistike prometa kako bi stekao još dublje razumijevanje.

Volvo trucks ART

Pedeset godina, istraživački tim za nesreće učio je od prošlosti istražujući mjesta nesreća kako bi donosio ključne informacije o sigurnosti našim programerima proizvoda”, kaže Anna Theander.

Gledajući u budućnost, uvidi i analize koje ART organizacija posjeduju nastavit će pridonositi daljnjem radu Volvo Trucks programa na proaktivnom djelovanju.