Volkswagen u Istočnoj Njemačkoj: od nebitne uloge do diva kakvog danas poznajemo!

DBIM overfull

Prije trideset godina stanovnici Istočne Njemačke srušili su Berlinski zid. Upravo je ova obljetnica povod da se pogleda kako je to utjecalo na autoindustriju u istočnim saveznim državama. Volkswagen je u trenutku pada “željezne zavjese” iz godine u godinu postajao sve većim i snažnijim…

Još prije pada Berlinskog zida u studenom 1989. godine postojale su ekonomske veze između Savezne Republike i Njemačke demokratske Republike. Te su se veze vrtile oko automobila, budući da je unatoč podjeli Njemačke automobil smatran „njemačkim najdražim dijetetom“ kako zapadno, tako i istočno od granice. Evo nekoliko zanimljivih činjenica iz tog doba:

1. 1989. : Kooperacija sa IFA organizacijom

Samo šest dana nakon otvaranja unutarnje njemačke granice, Volkswagen je ponudio pomoć na cesti vozačima Trabanta i Wartburga za sve korisnike. Već 22. prosinca 1989. Volkswagen i IFA kombi putnički automobili u NDR-u osnovali su zajedničku projektnu korporaciju „Volkswagen IFA-PKW GmbH”. Cilj mu je bio planiranje, razvoj i priprema proizvodnje osobnih automobila. Dana 12. ožujka 1990. korporacija je predstavila konkretne prijedloge za razvoj moderne automobilske proizvodnje u NDR-u.

px IFA Logo

2. 1990. : Prvo Trabi, pa Polo

21. svibnja 1990. prvi Volkswagen Polo sastavljen u Njemačkoj Demokratskoj Republici sišao je s proizvodne trake u tadašnjoj sabirnoj hali u novoj tvornici Sachsenring IFA putničkih automobila u Moselu (sada Zwickau). Mali hatchback u alpskoj bijeloj boji bio je opremljen motorom od 55 KS.

Danas se ovom prvom „saksonskom modelu Polo“ može diviti u Muzeju Horch u Zwickauu. Trabi i Polo otkotrljali su se s proizvodne linije nešto više od tri mjeseca prije nego što je “trkački karton”, kako je Trabant bio kolokvijalno poznat, zaustavljen. Posljednji je bio nebo plavi Trabant s motorom iz Pola ispod svoje “plastične” haube. I ovaj se sada nalazi u Muzeju kolovoza Horch.

VW POLO
Prvi Volkswagen Polo i najava boljeg sutra…

3. 1991.: Počinje proizvodnja Golfa

Od 15. veljače 1991. godine, u Zwickauu je načinjen Golf II – paralelno s njegovim malim bratom Polom. Više od pola godine kasnije, 12. rujna 1991., tamošnja proizvodnja Pola prekinuta je prema planu.

4. 1991.: I pošta treba automobile

U prosincu 1991. izdana je žurna zapovijed njemačke Savezne pošte za novim vozilima. Pisma i paketi na Istoku više se nisu mogli prenositi diljem zemlje u Trabantu, već u Volkswagenu. Dodatnih 1500 Volkswagen Golf modela je stoga naručeno, s rokom isporuke do veljače 1992. Ništa ranije nije rečeno nego što je i učinjeno: na posebnom proizvodnom području posebno namijenjenom za ovu svrhu, saksonski proizvođači automobila proizveli su žuti „Golf post“ te ih isporučili  četiri dana prije dogovorenog roka.

5. 1996.: Svjež “vjetar” u Zwickauu

28. listopada 1996. u Zwickauu je održano prvo “vjenčanje” jednog Passata. Proizvođači automobila koriste riječ “vjenčanje” za opisivanje proizvodnog koraka u kojem su motor i karoserija spojeni u jedno. Također, donesena je odluka o daljnjem proširenju tvornice u Zwickauu – snažna predanost saksonske pokraijne od strane koncerna Volkswagen – već je donesena krajem 1995.

6. 1997.: Jedna od najmodernijih tvornica na svijetu

Tvornica vozila u Zwickauu postala je jedna od najmodernijih svjetskih proizvođača automobila – zahvaljujući ultra modernom “čvorištu” za modele Golf i Passat. Posebna domišljatost tvornice Zwickau leži u kompatibilnosti tehničke opreme za proizvodnju oba modela. Pretvaranje modela može se izvršiti u vrlo kratkom roku, dok moderna postrojenja i razni ergonomski uređaji za rukovanje pomažu u izbjegavanju fizički zahtjevnih radnih procesa. Prema stručnjacima, koncept čvorišta podigao je Volkswagenovu proizvodnju vozila na potpuno novu razinu.

VW TVORNICA

7. 1999.: proizveden milijunti Volkswagen primjerak

Prvi milijunti primjerak bilo kojeg Volkswagen vozila sišao je s proizvodne trake u tvornici Zwickau  Vozilo za godišnjicu bio je srebrni Passat sa šestocilindričnim TDI motorom od 150 KS.

VW Passat povijest

8. 1999.: Milijuni za novo tisućljeće

Samo nekoliko tjedana nakon što je u tvornici automobila u Zwickauu proslavljen prvi milijun proizvedenih automobila, slijedila je sljedeća milijunska obljetnica: proizvodnja motora u Chemnitzu. Ovdje je četveromilijunski Volkswagen motor proizveden u Chemnitzu sišao s proizvodne trake u veljači 2000. Jubilarni pogonski agregat bio je 1,6-litreni benzinski motor sa 16 ventila i promjenjivim pogonom ventila. Ovo je vrhunska motorizacija koja daje Volkswagen Polo GTI tad impresivnih 125 KS, a proizvodi se isključivo u Chemnitzu.

9. 2001: The Gläserne Manufaktur – novi pojam za tvornicu automobila

11. prosinca 2001. savezni kancelar Gerhard Schröder ponovno je bio gost u “Firenci Elbe”, kako je Dresden često bio nazivan zbog svoje barokne arhitekture i postavke na rijeci Elbi. Svečano je otvoren Gläserne Manufaktur. Volkswagen AG uložio je cca. 365 milijuna njemačkih maraka u izgradnji automobilske fabrike. Između ostalog, investicija se prelila u 60.000 tona betona, 16.000 tona čelika i 20.000 četvornih metara plina.
DBIM overfull
10. 2018.: Tvornica vozila u Zwickauu postala je najveća europska tvornica e-automobila u Europi
Volkswagen tvornica u Zwickauu pretvorena je u najveću i najsnažniju tvornicu e-automobila u Grupi. U budućnosti će do 330.000 e-modela godišnje sići s ove proizvodne linije – više nego na bilo kojem drugom mjestu Grupe. ID.3 – prvi čisto električni automobil na temelju MEB – proizvodi se u Zwickauu. Čak 7,700 zaposlenika na gradilištu priprema se za novu tehnologiju u velikoj edukacijskoj kampanji.
VW motor