Volkswagen Passat 2.0 TDI DSG Business, sve već viđeno, monotona perfekcija koju želite imati!

VW Passat  TDI Bussines

Već šest godina je aktualan, ovaj model ne stari, toliko dobro posložen pogonski sklop i automatski DSG mjenjač opravdavaju naše riječi, ovo je ‘dosadni perfekcionist’ kojeg bi svi voljeli imati. Volkswagen Passat donosi promjene, koje i nisu bile pretjerano potrebne, ali prate novu eru marke…

Rijetki su modeli, koji kroz generacije drže jednu konstantu, ali samo s tendencijom na stalni rast i napredak. Passat osme generacije (B8), svjetsku premijeru imao je 3. srpnja 2014. Najavljen kao ‘kralj srednje klase’ i ‘zakon D-segmenta, a to je u međuvremenu jako brzo i postao. Prema poznatoj recepturi modela, nastavio je uspješnu priču koja seže još od daleke 1973.

VW Passat  TDI Bussines
Elegantna silueta ostala je ista, a stražnja svjetla prošla su promjene… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Osvježena generacija može se pohvaliti tek sitnim estetskim korekcijama, koje će tek zagriženi ljubitelji marke primijetiti.

Zapravo najveća vidljiva promjena, je natpis Passat na stražnjem dijelu, kao i novi svjetlosni potpis na stražnjim svjetlima. Dok će se na prednjem djelu primijetiti nova, pametna IQ. LED svjetla, koje testni primjerak nije imao, a u doplati vrijede nešto preko 17.000 kuna.

Pogled u interijer također pokazuje, kako su Nijemci ponosni na svoj model. No, ljuti što su elegantni analogni sat zamijenili tek svjetlećim natpisom – Passat. Ugođaj je opet na razini i svatko od putnika neće sigurno imati što za zamjeriti, pogotovo po pitanju prostora. Ergonomija je savršena, sve je filigranski precizno i dotjerano.

VW Passat  TDI Bussines
Ergonomija i funkcionalnost su, u Volkswagen stilu, uzorni, ‘školski’ za čistu peticu, sjedala su ugodno profilirana… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Novi Passat i dalje ne dolazi serijski uz virtualni kokpit. Tako da će pobornici i ljubitelji standardnih brzinomjera još uvijek imati priliku uživati u jednostavnom prikazu. No, ako nas pitate, definitivno smo spremni za digitalnu eru, pogotov jer je ekipa iz Volkswagena već dokazala kako znaju napraviti intuitivne sustave.

Testirani primjerak stigao je u dvolitrenoj TDI izvedbi, riječ je o motoru koji je proteklih godina pobrao puno pohvala, dodali bismo samo s pravom. Prvi i najvažniji savjet, potrebe za verzijom od 190 KS nema. Punokrvnih 150 KS odlično se nosi s vozilom, a sve upotpunjuje 7-stupanjski DSG. Ne zaboravimo, Passat na vagi mjeri 1485 kilograma prazan. No, čak i pored četvero ljudi u vozilu, to ga ne spriječava da ubrza za 8,7 sekundi do 100 km/h i postigne najvećih 218 km/h.

VW Passat  TDI Bussines
Provjereni motor, 2.0 TDI na tragu je legendarnog 1.9 TDI sklopa, potrošnja se mjeri u kapima (foto: Hrvoje Grguljaš)

Najbolje od svega je potrošnja, naša avantura je završila s brojkom od 5,8 litara u prosjeku, najvećim djelom na gradskim prometnicama. Tako da ovaj automobil s pravom možemo nazvati maratoncem, koji s jednim rezervarom može prevaliti 1.100 km, ako ne i više…

VW Passat  TDI Bussines
Natpis Passat krasi stražnji kraj po formatu Volvo modela… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Nismo sigurni, osim Mazde 6 u segmentu, ima li Volkswagen Passat premca u pogledu karakteristika vožnje.

Osim što fino upija neravnine, djelomično je to i zasluga i razumnih 17-colni naplataka, bez problema ravna zavoje ispred sebe. Passat leži i ponaša se ‘konkretno’, predvidivo, gotovo dosadno precizno.

Ovo je jedan od onih automobila, zbog kojeg se upitate zašto su dizelaši takav problem. Kome su stali na žulj?

Dok prenosimo naše dojmove, svjesni smo da ovdje kritika i nismo previše iznijeli. Passat ni u čemu nije pretjeran, briljantan, a opet možemo reći – to je to. Model koji je često na udaru i često nazivan ‘balkanskim’ autom, još je jednom dokazao kako je to zatupljenost pojedinaca.

Cijena testnog modela sa solidnim Business paketom opreme i automatskim mjenjačem od 290.676 kn ostavlja prostora za komentar. Ljubitelji dizela kartu za ulazak u svijet Passata će platiti 240.626 kn, dok benzinska TSI priča stiže po još povoljnijim uvjetima, od 217.203 kuna.

VW Passat  TDI Bussines

Volkswagen Passat 2.0 TDI DSG Bussines

Motor: Četiri cilindara, turbo
Obujam: 1968 cm³
Snaga: 110 kW (150 KS) pri 3.500-4.000 o/min
Mjenjač:automatski, DSG 7-brzina
Najveći okretni moment: 340 Nm pri 1.750-3.000 o/min
Pogon: Prednji
Najveća brzina: 218 km/h
Ubrzanje 0–100 km/h: 8,7 s
Spremnik goriva: 66 l
Dimenzije D/Š/V: 4.778/1.907/1.420 mm
Prtljažnik: 530 / 1780 l
Težina praznog vozila: 1485 kg
Potrošnja na testu: 5,8 l/100 km
Emisija CO2: 116 – 119 g/km
Cijena:
Osnovni dizelski model: 240.626 kn (Passat 2.0 TDI Business)
Osnovni benzinski model: 217.203 kuna (Volkswagen Passat 1.5 TSI Business)
Testni primjerak: 290.676 kuna

foto: Hrvoje Grguljaš