Volkswagen ID.4 dokazao svoju sigurnu stranu na Euro NCAP testu

Volkswagen ID.4 dokazao svoju sigurnu stranu na Euro NCAP testu

Od prošlog tjedna dostupni ID.4 ostvario je visoke pojedinačne ocjene u svim kategorijama testiranja

Novi ID.4 ostavio je sjajan dojam na prestižnom testu sigurnosti Euro NCAP (eng. European New Car Assessment Programme – Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila): prvi kompaktni SUV marke Volkswagen izrađen na osnovi inovativne modularne električne platforme (MEB) dobio je najbolju ocjenu od pet zvjezdica. Ispitivači su modelu ID.4 dali dobre ocjene po svim kriterijima – za zaštitu odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionika u prometu te za sustave potpora.

Ocjena zaštite putnika za odrasle temelji se, između ostalog, na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Za model ID.4 utvrđen je rezultat od 93 posto mogućih bodova za vozača i odrasle putnike na temelju spomenutih crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje. Za djecu je postignut rezultat od 89 %.

Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također bile mogućnosti ugradnje dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece.

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko sustavi automatskog kočenja u nuždi (AEB) mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu – pješake i bicikliste – u slučaju prijetećeg sudara. Ispitivači također pridaju važnost ostalim serijskim sustavima potpora. Pritom je pozitivno što je model ID.4 opremljen potporom zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist” i potporom kočenja u nuždi „Front Assist” u svim varijantama opreme. Takozvani središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje također je ugrađen u model ID.4. On može pridonijeti smanjenju ili u najboljem slučaju sprečavanju kontakta između vozačeve i suvozačeve glave, primjerice pri bočnim sudarima.

Car2X još je jedna tehnologija kojom je opremljen svaki ID.4. Ona omogućuje vozilu razmjenu informacija o lokalnim opasnim mjestima s drugim vozilima i prometnom infrastrukturom putem radijskog standarda WLANp. Euro NCAP je inovativnoj funkciji Car2X „Upozorenje na opasnost” dodijelio posebnu nagradu za revolucionarnu sigurnosnu opremu pod nazivom „Advanced Award” već u ožujku 2020. godine.

Volkswagen opcijski nudi dodatne sustave potpora koji mogu povećati razinu udobnosti u okviru svojih odgovarajućih ograničenja. Potpuno električni SUV marke Volkswagen postigao je vrlo dobre rezultate u kategoriji „Safety Assist” s 85 posto mogućih bodova. Za zaštitu pješaka i biciklista ostvario je 76 posto bodova. S pet zvjezdica za novi ID.4 marka Volkswagen nastavlja nizati uspjehe na Euro NCAP testu – posljednji je put kompaktni ID.3 postigao najvišu ocjenu u listopadu 2020.

Foto: Volkswagen Hrvatska

cvs-mobile.com
Volkswagen ID.4 dokazao svoju sigurnu stranu na Euro NCAP testu

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.