Upaljena duga svjetla prilikom pretjecanja drugog vozilo, je li to kažnjivo?

Upaljena duga svjetla prilikom pretjecanja drugog vozilo, je li to kažnjivo?

Puno je upitnika u ovoj situaciji, ali riskira se zaslijepljenost vozača iz suprotnog smjera…

Protiv zime nemamo baš nešto protiv, ali protiv pomicanja sata bi već mogli namrgođeno govoriti.  Mrak puno brže pada, a pojavljivanje dnevnog svjetla nekada i ne dočekamo. Zato je upotreba svjetala i njihova uloga vrlo važna. Uvijek se treba voditi mislima – vidite i budite vidljivi! Sudionici u prometu dobro znaju podjele svjetala tijekom vožnje, a ona ugrubo uvijek otpadnu na – duga i kratka svjetla. Kultura i obazrivost prema drugim sudionicima jako je važna, ali ona je nekada prilično upitna. Tako i potreba za isključenjem dugih svjetala, budući da ona zasljepljuju neovisno da li je pješak ili biciklist na putu…

Tu se dolazi do temeljnog problema, sukoba interesa i potreba! Postoji s jedne strane potreba vozača da pregled ceste u uvjetima objektivno smanjene vidljivosti bude što je moguće bolji, a drugi sudionici u prometu imaju potrebu da ih vaša svjetla ne zasljepljuju. Tema s kojom se detaljno pozabavio HAK.hr, tren dva potpune zaslijepljenosti može biti krajnje poguban. Što ćemo i kako ćemo u srazu tih dviju potreba? Sistem je znan „pali-gasi“ duga svjetla. Paziti da ne smeta vozača vozila koje ti dolazi u susret, pazi da ne smetaš vozaču u vozilu ispred tebe! Međutim, što je s pretjecanjem? Kakav je tu odnos snaga i potreba za vidljivošću između vozača koji pretječe i vozača koji se zaobilazi. Što je manja šteta? Kratkotrajna zaslijepljenost vozača ispred ili neizvjesnost vozila koje pretječe jer se upušta u neizvjesnu radnju u dubokom mraku?

Pretjecanje noću s uključenim dugim svjetlima, da ili ne?

Sudska praksa pruža odgovor! Županijski sud u Bjelovaru u odluci Kž-13/09 od 26.2.2009 ne samo da je kritizirao zauzeti stav nižestupanjskog suda već je dan decidiran odgovor uz obrazloženje: Stajalište suda da vozač prilikom pretjecanja noću drugog automobila ne smije uključiti duga svjetla, jer bi time smetao vozaču ispred sebe, neodrživo je s aspekta sigurnosti javnog prometa. Kada bi bilo tako, onda noću nikad ne bi bilo dopušteno pretjecanje, jer vozač koji noću pretječe nema druge mogućnosti da se uvjeti je li pretjecanje moguće bez opasnosti za druge sudionike u prometu osim ako povremeno ne uključi duga svjetla. Eventualno kratkotrajno ometanje vozača vozila ispred sebe svakako je manje rizično od opasnosti koja se stvara pretjecanjem pod kratkim svjetlima.

Tko zna, možda ćemo nakon ovoga ipak biti oprezniji s ‘škljocanjem’ ručice za duga svjetla…

Erfolg LED žarulje
Upaljena duga svjetla prilikom pretjecanja drugog vozilo, je li to kažnjivo?

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.