U Njemačkoj lopovi u fokusu imaju SUV modele, ovakav popis najugroženijih nismo očekivali

BMW X

Kako kod kupaca, tako i kod lopova. SUV modeli sve više su na meti onih s lošim namjerama…

Generalno udruženje njemačke industrije osiguranja (GDV) izašlo je u javnost s podacima o krađi automobila. U Njemačkoj je tako prošle godine prijavljeno 14.229 automobila s kasko osiguranjem kao ukradenih. Kako prenosi Revija HAK, šteta je u protuvrijednosti od oko 280 milijuna eura. SUV modeli i u ovoj kategoriji dobivaju sve više na popularnosti.

To će najbolje potvrditi vlasnici BMW X6 druge generacije koji je često na meti mnogih lopova. Zanimljivo je i da popis prvih 10 uključuje i pet Toyotinih modela.

Lista 10 automobila koji su najviše kradu:

1. BMW X6 (F16)
2. Land Rover Velar
3. Mazda CX-5 (2016.)
4. Lexus CT200 (2013.)
5. Toyota Prius
6. Land Rover Range Rover (2014 – )
7. Lexus NX
8. Renault Talisman
9. Toyota GT86
10. Toyota RAV4

Također je uočljivo da su lopovi ukrali manje novih automobila, a umjesto toga više vozila starih između dvije i tri godine, objašnjava GDV. Razlog tomu, prema stručnjacima, je pretpostavka da mnogi noviji modeli nude bolju zaštitu od krađe. Za vozače automobila također je pozitivan trend koji je objavio GDV, a to je da se broj krađa automobila u Njemačkoj smanjio u 2019. godini.

Zanimljivo, u Hrvatskoj se najviše kradu automobili marke Volkswagen, a Golf kao model prednjači. Općenito, vlasnici njemačkih marki ovdje su uvijek bili na udaru…

Izvor: Revija HAK
foto: BMW