Renault pripremio INCIT-EV, inovativno rješenje punjenja električnih vozila

Renault ZOE

Grupa Renault najavljuje službeno predstavljanje projekta INCIT-EV u suradnji s 32 europska partnera,a cilj projekta je promicati elektromobilnost kroz eksperimente kojima se nastoji poboljšati iskustvo vozača, kao i revolucionarizirati načine punjenja električnih vozila…

Renault pokreće pravu malu revoluciju u svijetu električnih vozila. Ekološka osvještenost ovog proizvođača na visokoj je razini, a najnoviji dokaz tomu je projekt INCIT-EV. Na odabranim lokacijama u Europi ispitivat će se sedam inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila.

Projekt INCIT-EV trajat će 48 mjeseci, od siječnja 2020. do prosinca 2023., a sastojat će se od dvije faze:

• Prva faza bit će usmjerena na analizu potreba i zahtjeva vozača, nakon čega u travnju 2020. slijedi ispitivanje tehnologija za punjenje vozila i mogućnosti njihove integracije s infrastrukturom.
• Tijekom druge faze projekta na odabranim će se lokacijama predstaviti sedam inovativnih tehnologija. Ova će faza trajati od druge polovice 2022. do završetka projekta.

– Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja za urbane sredine u Parizu u Francuskoj
– Sustavi visokonaponskog punjenja u okolici Talinna u Estoniji
– Optimizirani sustav dvosmjernog „pametnog punjenja” u Amsterdamu i Utrechtu u Nizozemskoj
– Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja u prigradskim i izvangradskim područjima u Versaillesu u Francuskoj
– Brza punionica na parkiralištu za dijeljena vozila u okolici Torina u Italiji
– Sustav niskonaponskog dvosmjernog punjenja (i za vozila na dva kotača) i sustav dinamičnog punjenja na stajalištu taksija u zračnoj luci i središnjoj postaji u Zaragozi u Španjolskoj.

Kako bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija u stvarnim uvjetima (kao što je tehnologija dinamičnog beskontaktnog punjenja (CDC) ), ali i na potrebu za organizacijom čitavog ekosustava, Grupa Renault odlučila se odazvati na poziv Europske komisije za nove projekte i osnovati konzorcij.
32 vodeća industrijska poduzeća, sveučilišta, instituti, gradovi, startup tvrtke te mala i srednja poduzeća odazvali su se na Renaultovu inicijativu sa željom da kroz sudjelovanje u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnog vozila, doprinesu promicanju električne mobilnosti u Europi.
Pristup koji u središte postavlja iskustvo vozača pomoći će nam da izgradimo novi ekosustav i razvijemo napredna rješenja za punjenje. Široka primjena takvih rješenja na području Europe trebala bi potaknuti prelazak na električnu mobilnost.

Xavier Serrier, voditelj projekta za sustave punjenja električnih vozila pri istraživačkom odjelu Grupe rekao je: „Grupa Renault je, kao pionir u proizvodnji električnih vozila u Europi, poznata po svojoj inovativnosti i brizi za kupce. Cilj je projekta INCIT-EV predstaviti niz rješenja za punjenje koja u središte postavljaju vozača, prvenstveno gradskih punionica i infrastruktura za beskontaktno punjenje u vožnji, i tako potaknuti uporabu električnih vozila u Europi.”

Projekt se provodi u Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Turskoj, a konzorcij čine 33 člana. Što se financija tiče, projekt INCIT-EV dobio je novčana sredstva iz programa za istraživanje i inovaciju Obzor 2020. na temelju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava pod brojem 875683.

Grupa Renault ujedno je osnivač i koordinator konzorcija projekta INCIT-EV. Kao takva posreduje između Europske komisije i partnera u konzorciju, nadgleda tehnički razvoj i pridržavanje rasporeda te upravlja proračunom.