Renault 5 Diamant oživio u električnom fensi izdanju

Renault  Diamant   Pierre Gonalons

Renault se udružio s francuskim dizajnerom Pierreom Gonalonsom kako bi stvorio novu viziju kultnog modela…

Rezultat te suradnje je Renault 5 Diamant, električni konceptni automobil u kojem se dizajn interijera isprepliće s različitim sferama automobilizma. Ove godine slavimo 50. godišnjicu legendarnog Renaulta 5, istinskog simbola pop-kulture koji je u razdoblju od 1972. do 1984. prodan u više od 5 milijuna primjeraka u nekoliko zemalja.

Renault 5 Diamant oživio u električnom fensi izdanju 25

Renault je povodom toga pripremio niz događanja, nagradnih igara i aktivnosti na društvenim mrežama.

RENAULT X PIERRE GONALONS

Suradnja marke Renault i francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa još je jedno iznenađenje povodom 50. obljetnice kultnog modela. Kako bi je dostojno obilježio, Renault se udružio s istaknutim dizajnerom kojeg je časopis Architectural Digest svrstao među 100 vodećih stvaratelja i predstavnika francuske umjetnosti i obrta.

Razgovori koje je Pierre Gonalons vodio s Renaultovim odjelom za dizajn i ukrasne elemente rezultirali su konceptnim automobilom Renault 5 Diamant. Taj električni automobil utjelovljuje Gonalonsovu viziju automobila budućnosti, a u njemu se prožima ono najbolje od dizajna interijera i svijeta automobila.

Renault 5 Diamant oživio u električnom fensi izdanju 26

„Čast mi je što me Renault pozvao da redizajniram njegovu kultnu Peticu povodom 50. godišnjice. Dali su mi odriješene ruke da dizajniram svoj automobil iz snova”, otkriva Pierre Gonalons. „Za mene Renault 5 utjelovljuje pop, ritmičnost i suvremen način života. Kroz Renault 5 Diamant želio sam odati počast njegovu revolucionarnom dizajnu i istovremeno prenijeti boje i oblike iz svojeg svijeta u svijet automobila.”

RENAULT 5 DIAMANT

Pierre Gonalons nadahnuće je potražio u dekorativnoj umjetnosti, a posebice u izradi nakita od dragocjenih metala, što dokazuje nekoliko istančanih i inovativnih detalja.

Renault 5 Diamant zadržava prepoznatljiv izgled i oblik izvornog „superautomobila“ koji je 1972. godine prvi put sišao s Renaultove proizvodne linije. Iako je silueta ostala jednaka, štošta se drugo promijenilo. Prvi trag suvremenosti nalazi se ispod poklopca motora: 100 % električni motor. Vizualni dizajn spaja prvorazredne detalje i novi dojam profinjenosti koji vas tjera da zastanete i izbliza promotrite automobil.

Renault 5 Diamant oživio u električnom fensi izdanju 27

François Farion, direktor Renaultovog Odjela za dizajn boja i ukrasnih elemenata, dodaje: „Kreativni svemir i osobnosti Pierrea Gonalonsa i njegova tima čine ih jednima od najboljih francuskih obrtnika. Rezultat je revolucionaran automobil istančanih detalja! Renault 5 Diamant prije svega doživljavam kao eksploziju emocija: boje karoserije ostavljaju dojam koji je istovremeno nevin i profinjen. Pierre mnogo pozornosti posvećuje detaljima. Nevjerojatno je osjetljiv kada je riječ o tome na što neki element upućuje ili koje je njegovo značenje.”

Promotrimo li koncept izvana, vidjet ćemo kako su njegove linije zaglađene da bi se još više isticale. Uobičajeni dodaci uklonjeni su ne bi li se dodatno naglasili oblik i završna obrada. Prednja i stražnja svjetla imaju oblik dragulja, dok su veliki kotači (koje koncept nasljeđuje iz inačice Alpine) glatko obrađeni i ukrašeni središnjim simbolom sunca, inače vrlo dragim Pierru Gonalonsu. Boja karoserije sastoji se od tri sloja: osnovna ružičasta boja sa zlatnim pigmentima, obojena matiranim lakom koji stvara niz različitih učinaka: od svjetlucavih zlatnih crtica na suncu do plavijih tonova noću.

Unutrašnjost je impresivno vitka. Oslanjajući se na stručnost Renaultova dizajnerskog odjela i obrtnika uključenih u ovaj projekt, Pierre Gonalons pojednostavio je automobil i pritom zadržao tek nekoliko vrlo specifičnih elemenata. Ručice vrata, podizače prozora i ručicu mjenjača krase udubljeni sferični elementi prepoznatljivo pariškog dizajna zahvaljujući upotrebi pozlaćenog mjeda te nehrđajućih i otpornih materijala. Upravljač je izrađen od mramora i ugljičnih vlakana, a njegov specifičan oblik ne čini ga manje praktičnim za upotrebu. Čak je i ključ automobila posebno obrađen! Za realističan i uvjerljiv dizajn, kao i funkcionalnost njegovih elemenata, zaslužna je Renaultova stručnost.

Renault 5 Diamant oživio u električnom fensi izdanju 28

Renault 5 Diamant obiluje tehnologijom! Osim što je u potpunosti električan, opremljen je senzorom otiska prsta koji omogućuje otključavanje vrata. Kao i sva ostala električna vozila, ima sekvencijalni 3-stupanjski mjenjač (za vožnju prema naprijed, prazan hod i vožnju unatrag). Tri digitalna instrumenta odaju počast urarskom umijeću i pružaju osnovne informacije o brzini, napunjenosti baterije i vremenu. Za navigaciju i multimediju moguće je upotrebljavati vlastiti pametni telefon, koji se može odložiti na namjenski nosač na sredini armaturne ploče.

VRHUNSKO FRANCUSKO UMIJEĆE

Renault 5 Diamant izgleda sjajno do najsitnijeg detalja. Izrađen je od vrhunskih materijala koje dobavljaju priznati obrtnici, glasoviti po neusporedivoj stručnosti i izvrsnom rukotvorstvu. Ovaj konceptni automobil baštini i stručnost tvrtke Design et Solution, specijalizirane za proizvodnju neobičnih vozila, koja je sudjelovala u razvoju, sastavljanju i završnoj obradi Renaulta 5 Diamant.

Renault 5 Diamant oživio u električnom fensi izdanju 29

Nekolicina obrtnika koja svakodnevno surađuje s Pierreom Gonalonsom također je pridonijela ovom projektu. Točnije, upravljač i pretinci za odlaganje izrađeni su od francuskog mramora Grand Antique d’Aubert koji je reciklirala tvrtka Minéral Expertise i koji je izliven u cijevi kako bi bio lakši i savitljiviji. Tkaninu kojom su presvučena sjedala proizveo je proizvođač tekstila Métaphores; tkaninu od konjske dlake koja prekriva kontrolnu ploču proizveo je Le Crin, stoljetna ustanova u kojoj se takav materijal ručno tka; vuneni tepih od kozje dlake izradio je Pinton, jedan od posljednjih francuskih tapiserista sa sjedištem u Aubussonu. Na kraju, pozlatu na završnim detaljima automobila, uključujući monogram na poklopcu motora, izradio je Bertin-Aubert, atelje u Parizu poznat po preciznim rukotvorinama.

INTERNETSKA KAMPANJA I AUKCIJA

Nakon okupljanja zajednica entuzijasta na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, Twitteru i YouTubeu te nedavnog postavljanja službenih stranica na mrežama TikTok i Pinterest, Renault se odvažio ući i u svijet NFT-a.

U okviru ovog projekta, Renault i Pierre Gonalons razvit će i veliku kolekciju NFT-ova nadahnutih Renaultom 5 Diamant koja će biti predstavljena u rujnu.

Nekoliko tjedana zatim, Renault 5 Diamant bit će stavljen na aukciju sa svojim NFT digitalnim blizancem. Prihod od prodaje bit će doniran Give Me 5, novom društveno odgovornom projektu marke čiji je cilj doprijeti do mladih generacija kroz sport i glazbu.

Autor fotografije: Gaëlle Le Boulicaut