Red Bull Racing predstavio novi RB16, cilj je nastaviti čudesnu seriju u Formuli 1!

Red Bull F

Red Bull Racing predstavio je u Silverstoneu novi bolid za predstojeću sezonu – RB16.

Red Bull Racing predstavio je u Silverstoneu svoju jurilicu za 2020. nazvanu RB16, kojoj je minimalni cilj ostvariti barem jednu pobjedu tijekom sezone Formule 1, čime se može pohvaliti i velika većina prethodnih RB bolida!

Kakva je to sezona Formule 1 u kojoj Red Bull Racing ne ostvari niti jednu pobjedu?
Naime, nakon što je Sebastian Vettel u Kini ostvario prvu pobjedu za momčad iz Milton Keynesa 2009. vozeći RB5, njemački šampion, Mark Webber, Daniel Ricciardo i Max Verstappen uspjeli su zajedno trijumfirati barem jednom u svakoj sljedećoj F1 sezoni za volanom svake sljedeće verzije RB bolida, osim 2015. godine, nadmašivši u ovoj kategoriji čak i moćni Mercedes.

To naravno nije sve! Red Bull Racing ima ukupno 62 pobjede u Formuli 1, 170 pobjedničkih postolja te četiri vozačka i konstruktorska naslova, što ga čini jednom od dvije najuspješnije momčadi prethodnog desetljeća, a želja je mehaničara, inženjera, vozača i svih uključenih u rad ove ekipe takav nivo izvrsnosti nastaviti i u 2020. godini.
S tim ciljem kreirana je 16. verzija RB bolida, pod imenom RB16, a predstavljen je svijetu tjedan dana uoči zimskih testiranja u Barceloni, uvertire u početak nove sezone u Formuli 1 sredinom ožujka u Melbourneu.

Sa svojim novim impresivnim dizajnom kacige prvi ga je na stazi imao prilike iskušati Max Verstappen u Silverstoneu, dok Alex Albon jedva čeka sjesti za volan RB16 bolida na otvaranju zimskog testiranja koje počinje već 19. veljače u Barceloni.

“Dojam je vrlo pozitivan i sve je prošlo glatko. Jako je bitno da je sve proradilo i da će biti spremno za zimsko testiranje. Jedva čekam Barcelonu!”, kaže nakon prvih kilometara u kokpitu svog novog bolida 22-godišnji Max Verstappen, pobjednik osam utrka Formule 1, uključujući Veliku nagradu Austrije, Njemačke i Brazila u 2019. godini.

Red Bull F Max Verstappen

Nema sumnje, RB16 privukao je pažnju stručnjaka svojim dizajnom nosa koji se razlikuje od onog na prošlogodišnjem bolidu i trebao bi osigurati bolji protok zraka, a samim time i bolje držanje na stazi. Tu je također još nekoliko ambicioznih dizajnerskih rješenja koja bi trebala zadati glavobolje konkurenciji pa nije ni čudno što ravnatelj momčadi zrači optimizmom i jedva čeka početak jurnjave najbržih bolida svijeta.

“Imali smo odličnu prvu sezonu suradnje s Hondom, a ta suradnja će biti sve snažnija i bolja. Zima je bila zbilja pozitivna, a trud koji je uložen iza zatvorenih vrata bio je impresivan. Napravljeni su daljnji koraci naprijed po pitanju pogonske jedinice i šasije”, naglašava Christian Horner.

Od RB16 bolida očekuje se u najmanju ruku da pobjeđuje kao i njegovi prethodnici, ali ambiciozna momčad kakva Red Bull Racing jest pokušat će u 2020. godini i više od toga! Prekinuti šest godina Mercedesove dominacije i povratak tamno-plave, crvene i žute boje na vrh Formule 1 bila bi sjajna stvar, a s Verstappenom i Albonom za volanom to je svakako izvedivo…