Osvježena KIA Picanto stiže na jesen, od sada napredna kao ostatak game

KIA Picanto line

Kia je predstavila osvježeni model Picanto koji na tržišta stiže u trećem kvartalu 2020., a nudi efikasne motore, automatski mjenjač te bogatiju sigurnosnu opremu…

Unaprijeđeni Picanto donosi i brojne napredne sigurnosne tehnologije iz Kijinih većih modela, što ga čini jednim od najsigurnijih modela u svojem razredu. Također je raspoloživ i novi UVO Connect infotainment sustav koje unaprijeđuje povezivost vozila i kontrole kako bi smanjili stres tijekom vožnje. Unaprijeđenja Picantove motorizacije uključuju Kijin opcijski novi robotizirani ručni mjenjač (AMT – Automated Manual Transmission) za uglađeniju vožnju.

(foto: Kia Motors)

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Picanto je jedan od naših najprodavanijih modela u više regija širom svijeta, a pogotovo je popularan među europskim kupcima. Unaprjeđenja modela napravljena su s ciljem da Picanto bude korak ispred konkurenata zahvaljujući razigranom dizajnu i zabavnom voznom karakteru, a tu su i tehnologije s područja povezivosti i sigurnosti karakteristične za višu klasu vozila. Uvjereni smo da će unaprijeđeni Picanto samo još povećavati naš tržišni udio u ovoj vrlo
konkurentskoj klasi.”

Novi izgled počinje maskom ‘tigrovog nosa’, koja donosi novi izgled s rubovima s više reljefa i »otvoren« izgled. Kromirani rubovi nastavljaju se do donjeg dijela redizajniranih farova, što daje vozilu širi, stabilniji izgled. Kod GT-Line izvedbe svaka strana ‘tigrovog nosa’ ima crvene umetke GT-Line, dok su kod X-Line izvedbe crveni, slični zračnim otvorima.

Obje izvedbe dobile su drugačije farove i četverodijelna kockasta LED dnevna svjetla. Straga je Picanto dobio nova LED svjetla i tanju maglenku, što ga čini još prepoznatljivijim. Kupcu će biti na raspolaganju i paleta od 10 boja te 2 nova dizajna aluminijskih naplataka.

(foto: Kia Motors)

U unutrašnjosti Picanto donosi brojne vizualne i tehnološke nadgradnje koje su koncentrirane u 8,0-inčnom ‘plutajućem’ širokom zaslonu na dodir s audio-vizualnim navigacijskim sustavom (AVN) (vidi ‘Infotainment’ za više detalja), i visokorezolucijski 4,2- inčni digitalni zaslon na instrument ploči.

(foto: Kia Motors)

Ovisno o opremi i tržištu Picantova je kabina na raspolaganju s crnim tekstilnim ili sintetičkim sjedalima, s različitim uzorcima tapeciranja kako bi postigli moderniji izgled i bolji osjećaj u kabini. Kabina se može pohvaliti s crnim, srebrnim ili blještavo crnim umecima obloga vrata, armaturne ploče i oko mjenjača.

Što se motorizacije tiče, unaprijeđeni Picanto u Europi će nudit tri nova benzinska motora ‘Smartstream’ čije su glavne dvije odlike manja potrošnja goriva i niže emisije CO2 u odnosu na prethodnike. Motorna gama sadrži motor 1.0 T-GDi najveće snage 100 KS, 1.0-litreni atmosferski motor snage 67 KS ili 1,2-litreni DPFI (dual-port fuel injection) motor sa 84 KS.

Sva tri motora unaprijedili su linije za kruženje ispusta i optimizirali upravljanje usisnog ventila što je namijenjeno postizanju koliko je moguće niže potrošnje goriva. Također, Picanto je prvi model s Kijinim novim robotiziranim mjenjačem AMT (Automated Manual Transmission). Osnova je 5-stupanjski ručni mjenjač s kvačilom i aktuatorom za pritiskanje kvačila i promjenu brzine obzirom na parametre koje dobiva od senzora.

S jednostrukim suhim kvačilom AMT je jednostavan i cjenovno povoljan izbor za stranke koje više vole nezahtjevnu upotrebu automatskog mjenjača, bez veće potrošnje goriva u odnosu na uobičajene ručne mjenjače.

(foto: Kia Motors)

Redizajnirani Picanto donosi nekoliko najnovijih sustava asistencije (ADAS) i nekoliko novih aktivnih sigurnosnih sustava namijenjenih poboljšanju zaštite putnika što ga čini jednim od najsigurnijih automobila u svojem razredu. Ovisno o opremi Picantov novi sustav asistencije ADAS uključuje sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem vozila i pješaka. Pored toga Picanto nudi i sustav za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu (BCA), sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sustav za upozoravanje na dekoncentraciju vozača (DAW) i sustav za održavanje vozila na voznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred s automatskim ubrzavanjem kod pretjecanja nakon aktiviranja pokazivača smjera (LFA).

(foto: Kia Motors)

U prodaju stiže u trećem kvartalu ove godine, a cijene će biti objavljene naknadno.