Novi Mercedes-Benz AMG GLE 63 S Coupe – uz više konja i tehnologije nikad nije bio atraktivniji

MERCEDESGLEAMG

Nedugo nakon što je predstavljen osvježeni GLE Coupe, stigla je i nova AMG inačica koja, uz više snage, nudi više komfora i tehnologije no ikad prije…

Ekipa iz Affalterbacha pobrinula se da nakon standardnog GLE modela i novi coupe SUV dobije pošteno pojačanje ispod motora. Tako je novi model za 25 konja snažniji od prethodnog, dok je 5,5-litreni V8 zamijenjen novim, 4,0-litrenim V8 motorom. Priznajemo, skok od 25 KS na papiru ne zvuči spektakularno, no treba uzeti u obzir da AMG GLE 63 S Coupe od sad razvija ravno 612 KS te 850 Nm okretnog momenta uz EQ BOOST starter. Zahvaljujući upravo tim brojkama, sprint do 100 km/h postiže za 3,8 sekundi te uvjerljivo ubrzava sve do elektronički ograničenih 280 km/h.

gle  amg

Kako bi se snaga od 612 KS što bolje prenijela na cestu, tu je i 4MATIC+ pogon na sva četiri kotača, dok je za munjevitu izmjenu brzina zaslužan novi AMG SPEEDSHIFT TCT 9G mjenjač. Ride Control + prilagodljivi zračni ovjes vraća se za novi model, a AMG ga je (kao i uvijek) integrirao u pogonske sklopove kako bi optimizirao ponašanje GLE 63 S Coupe-a na cesti. Premda na prvi pogled nema pretjeranih izmjena, tu su nove grafike prednjih i stražnjih svjetala te integrirani spojler na prtljažniku koji je daleko suptilniji nego što je bio slučaj u prethodnom modelu.

C

U unutrašnjosti GLE 63 S Coupe dobiva najnoviju verziju MBUX sučelja, kojom se može upravljati i glasovnim naredbama i kontrolom gestama. Budući da je riječ o AMG varijanti, Coupe dobiva nekoliko AMG korisničkih stranica u infotainment sustavu, uključujući mjerač G sile, štopericu i monitor za status motora i prijenosa (uključujući praćenje temperature motora i ulja u stvarnom vremenu).

C
foto: Daimler

Premda proizvođač nije objavio detalje o cijeni, poznato je samo kako će prvi primjerci novog SUV-a kupcima stići u jesen ove godine.