Neoplan Cityliner je izabran za ‘Autobus godine 2022.’

NEOPLAN Cityliner

Međunarodni novinarski žiri proglasio je Neoplan Cityliner za “International Coach of the Year 2022”, odnosno autobus godine.

Neoplan Cityliner N 116 došao je na tržište prije 50 godina pa je povodom te obljetnice pripremljena posebna serija pod nazivom „Platin“. Ovo je izdanje osvojilo prestižnu nagradu “Autobus godine 2022” koja se već više od trideset godina smatra najvažnijom međunarodnom nagradom za autobuse. Međunarodni žiri formiran od 22 novinara specijaliziranih magazina bio je posebno impresioniran cjelokupnim konceptom koji naglašava ekonomičnost u vožnji i prepoznatljiv dizajn istovremeno pružajući visoku razinu udobnosti za vozača i putnike te inovativne sigurnosne sustave.

NEOPLAN Cityliner

“Zahvalni smo i vrlo ponosni što je naš NEOPLAN Cityliner uspio osvojiti stručni žiri posebice u obljetničkoj godini ovog modela. Ova prestižna nagrada izvrsno je priznanje cijelom MAN-ovom timu, koji su izuzetno predani i rade izvanredan posao.” rekao je Andreas Tostmann, izvršni direktor tvrtke MAN Truck & Bus i dodao: “Nakon što smo osvojili nagrade “Autobus godine 2020” za MAN Lion’s Coach i “Kamion godine 2021“ za našu novu generaciju kamiona MAN, ova nova nagrada za Neoplan Cityliner treća je nagrada koju su vozila naše tvrtke osvojila u tri uzastopne godine. Sve to potvrđuje da imamo fantastičan i inovativni portfelj proizvoda i jasno pokazuje da smo na vrlo dobrom putu s našom strategijom NewMAN. ”

Početkom rujna stručni žiri pozvao je četiri proizvođača autobusa iz cijele Europe da sudjeluju na “Coach Euro Test” na Bledu u Sloveniji. Nakon intenzivnog tjedna testiranja koji je uključivao brojne testne vožnje i duge tehničke rasprave – žiri je donio jasnu odluku da NEOPLAN Cityliner treba biti proglašen novim autobusom godine. Međunarodni žiri stručnjaka bio je posebno impresioniran dobro uravnoteženim cjelokupnim paketom isplativosti, udobnosti, dizajna i sigurnosti. “‘Platin’ serija Neoplan Citylinera impresionirala nas je svojim ekonomičnim, ali snažnim i dinamičnim voznim karakteristikama”, rekao je predsjednik žirija Tom Terjesen.

NEOPLAN Cityliner

“Ova nagrada pokazuje da je Neoplan Cityliner, nakon što je u posljednjih pet desetljeća oblikovao industriju kao nitko drugi, i danas pravi izbor za svakog prijevoznika”, izjavio je Rudi Kuchta, voditelj prodaje autobusa u tvrtki MAN Truck & Bus i dodao: “Naša dva dobitnika nagrade ‘Autobus godine’ – MAN Lion’s Coach 2020., a sada i Neoplan Cityliner – primjer su naše kompetencije u segmentu turističkih autobusa. S markama MAN i Neoplan svojim kupcima možemo ponuditi idealna rješenja za njihove operativne potrebe. U isto vrijeme, ovi udobni, inovativni i višestruko nagrađivani autobusi osiguravaju najbolje uvjete da putnici ponovno osjete uzbuđenje zbog putovanja autobusom.”

Neoplan Cityliner prvi put je predstavljen u Monaku 1971. godine i postavio je temelje nove klase turističkih autobusa. Legendarni obljetnički model „Platin edition“ predstavljen 1995. godine povodom obilježavanja 60. obljetice tvrtke izazvao je velliki interes u javnosti. Zadnja generacija koja je nastala na temelju dizajnerske ikone Neoplan Starlinera te koristeći „sharp cut“ dizajn lansirana je 2006. godine.

Dostupan u tri duljine, Cityliner se ubrzo etablirao kao popularan autobus u cijeloj Europi, nudeći jedinstvenu kvalitetu. Povodom obilježavanja 50. obljetnice ovog uspješnog modela, prezentirano je posebno izdanje Neoplan Citylinera čiji je uzor „Platin“ izdanje iz 1995. “Dizajn je zasigurno bio jedna od mnogih točaka koje su nam jasno pokazale da Neoplan Cityliner u potpunosti zaslužje nagradu ‘Autobus godine'”, istaknuo je predsjednik žirija Tom Terjesen.

Foto: Neoplan/MAN