Naglo kretanje uz škrip guma zakonom je strogo kažnjivo!

burnout

Zakon o sigurnosti prometa jasno propisuje kako se moramo ponašati na cestama, a neke situacije koje često viđamo na našim cestama itekako su kažnjive…

Zakonu o sigurnosti prometa na cestama regulirano je znatnije smanjenje brzine vozila, agresivno kretanje s mjesta, ali i upravljanje motociklom na jednom kotaču. Ponekad se u ovakvim opasnim situacijama možemo i sami pronaći, no ponekad smo svjedoci bespotrebnih divljanja i “startanja”. Upravo su te stavke uključene u članku 52. zakona :

(1) Vozač ne smije mijenjati način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.

(2) Vozač koji namjerava znatnije smanjiti brzinu kretanja vozila ili ga zaustaviti, dužan je to učiniti, osim u slučaju neposredne opasnosti, na način kojim neće ugroziti ili u većoj mjeri ometati druge vozače koji se kreću iza njega, a i te vozače o svojoj namjeri, uz obvezu iz članka 44. ovoga Zakona, upozoriti i uključivanjem stop svjetla, svih pokazivača smjera ili davanjem odgovarajućeg znaka rukom.

(3) Vozač ne smije ni naglo povećavati brzinu, odnosno kretati iz mjesta, osim u slučaju opasnosti, postižući pritom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora ili na takav način da dolazi do proklizavanja kotača ili upravljati mopedom ili motociklom na jednom kotaču ili motornim triciklom, četverociklom ili lakim četverociklom na dva kotača.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Dakle, pažljivo kretanje i vožnja bez teške noge na gasu sačuvati će vrijedno zarađen novac u svojim novčanicima!