Mercedes-Benz GLA, najmanji SUV iz Stuttgarta, stigao u Hrvatsku po cijeni od 272.323 kune

gla

Mercedes-Benz GLA prve generacije bio je robusnija i povišena izvedba A klase. Premda je bio tržišni uspješnik, nije bio načinjen po klasičnoj SUV ‘recepturi’. Druga generacija modela GLA viša je i šira u odnosu na prethodnika, a starta po cijeni od 272.323 kn…

Uz preko jedan milijun proizvedenih primjeraka, sa sigurnošću možemo reći kako je Mercedes-Benz GLA prve generacije bio apsolutni hit. Nakon 5 uspješnih godina, vrijeme je za novu, drugu generaciju premium SUV-a na bazi aktualne A klase.

Novi je GLA u skladu sa aktualnom dizajnerskom filozofijom proizvođača, uz veliku trokraku zvijezdu u masci te rešetku hladnjaka sa dijamantnim uzorkom. Visina od 1611 milimetara nadilazi visinu prethodnika za više od deset centimetara, a položaj sjedenja također dolazi s više prostora za glavu u prvom redu sjedala, što će cijeniti i vozač i putnici.

Na sličan način prostor za noge na stražnjim sjedalima je također prostraniji bez obzira na to kako je GLA sada jedan i pol centimetar kraći. Prtljažnik je narastao za 14 litara, a otvor za potonji je sad veći, što u praksi znači lakši utovar predmeta.

gla
(foto: Daimler AG)

Unutrašnjost je na prvi pogled identična kao i u B klasi, a sastoji se od osnovnog volumena koji uključuje optičke ”izreze” na strani vozača i suvozača. Izrezom na strani vozača dominira samostojeći zaslon koji je dostupan u tri izvedbe: s dva 7-inčna zaslona, s jednim 7- i jednim 10,25-inčnim zaslonom te u Widescreen inačici, s dva 10,25-inčna zaslona. Tu su i već dobro poznati okrugli ventilacijski otvori, sveukupno njih pet s izgledom turbine te čuvenim ambijentalnim osvjetljenjem u 64 boje.

GLA INTERIJER
(foto: Daimler AG)

U Hrvatskoj će se u ponudi naći sa identičnim motorima kao u A te CLA klasi. Trenutnu ponudu započinje GLA 200 benzinac (1.3 turbo motor, 163 KS i 250 Nm) uparen sa 7G automatskim mjenjačem. Do stotke stiže za 8,7 sekundi, a do registracije stoji 272.323 kune.

C
(foto: Daimler AG)

Tu je i paprena AMG GLA 35 inačica sa 2.0 turbobenzincem i 306 KS, dok će dizelski modeli u kombinaciji sa 4MATIC pogonom na sva četiri kotača stići uskoro.