Lexus UX 250h F Sport – japanski ples sa zvijezdama

Lexus UX h DriveTeam
Novi na tržištu, crossover kompaktnih proporcija osvaja futurističkim dizajnom i tehnologijom, Lexus UX 250h spreman je pomrsiti račune i njemačkoj konkurenciji malom potrošnjom (do 6 litara) i odličnim performansama. Je li to dovoljno za tržišni uspjeh?

Kako je dobro, vidjeti te opet. Poznate stihove popularne pjesme, možemo slobodno pjevušiti, bolje rečeno citirati kada je riječ o japanskoj marki, koja je opet aktivna na domaćem tlu. Kao što već znate, Lexus je jedno vrijeme bio odsutan u Hrvatskoj, na sreću, to nije dugo trajalo… Japanska prestižna marka, pod domenom Toyote tako nam je za početak predstavila novi – UX. Model koji je ako prema reakcijama prolaznika suditi, odmah ostavio odličan dojam. Ne čudi nas to uostalom, ako znamo da modeli poput Mercedes-Benz GLA i njemu sličnih odlično prolaze kod kupaca.

Potpuno novi model u gami Lexusa UX, predstavljen je na Ženevskom auto salonu 2018. i time najavio ulazak marke u nešto manji segment vozila. Zahvaljujući TNGA-C platformi koju dijeli zajedno s novom generacijom Toyote Prius, Corollom, ali i iznimno popularnim ‘dijamantom’ koji se skriva iza oznaka CH-R, godinu dana kasnije u prodaju je puštena i hibridna inačica pod oznakom 250h.

Lexus UX h DriveTeam
Efektni izgled stražnjeg djela automobila dodatno naglašava LED svjetlo duž cijele širine vozila. Japanci se hvale svojom tradicionalnom arhitekturom dizajna “Engawa” (foto: Hrvoje Grguljaš)

Zahvaljujući upravo toj modularnoj platformi, međuosovinski razmak od 2640 mm dijeli baš s CH-R modelom, što ga svrstava u sam vrh klase (samo GLA ima veći međuosovinski razmak – 2.699 mm). No, ne bojte se, ovo nije samo skuplja verzija Toyote. UX je širi, niži i gotovo 15 centimetara duži, što mu pomaže pri boljem smještanju putnika unutar kabine. No, valja naglasiti kako i Lexus UX zajedno sa Toyotom CH-R zbog karakterističnog dizajna C-stupa pati od pomalo klaustrofobičnog osjećaja na stražnjim sjedalima, a tom dodatno doprinosi i crna obloga krova koja je specifičnost F Sport paketa opreme.

U vladavini „svetog trojstva“, na brdovitom Balkanu, ostale premium marke nisu toliko zastupljene, no vremena se polako mijenjaju. Tradicionalni njemački izbori cijenom i paketima opreme nisu ni malo jeftini, slično je i s Lexusom. No, njegova šansa je definitivno hibridna tehnologija i to što ljudi vole biti drugačiji. Upravo Lexus UX svojim futurističkim dizajnom, atraktivnim LED svjetlosnim potpisom straga duž cijele širine vozila, te fantastičnom metalik sivom titanium bojom kakvu je imao naš testni primjerak plijeni poglede gdje god se našao.

Lexus UX h DriveTeam
Iz kojeg god kuta ga pogledate, isijava atraktivnošću. Prepoznatljive oštre linije Lexusa nisu zaobišle ni UX, a povišeni dojam svidjet će se brojnim kupcima…            (foto: Hrvoje Grguljaš)

Ugodnim zvukom zatvaranja vozačevih vrata odmah dobivate na znanje kako se u ovoj priči radi o nečemu finom, profinjenom. Izbor materijala ugodnih oku i pod rukom svakako idu u prilog ovom kompaktnom crossoveru, dok će sportska sjedala u kombinaciji brušene kože (serijski dolaze uz F Sport paket opreme) razmaziti i one najzahtjevnije. Analogni sat pored ekrana infotainment sustava šalje jasnu poruku kako je epitet „luksuz“ u ovom crossoveru svakako prioritet.

Naravno, uz ekološku osviještenost jer je ipak riječ o hibridu. No, vratimo se na interijer. Upravljanje funkcijama na ekranu se radi preko trackpada (treba se naviknuti na korištenje, op.a) postavljenog na središnjem grebenu na kojem je prirodno položena ruka vozača. Ekran broji 7 inča, no moguće je nadoplatiti i veći, 10,25 inčni. Kako ergonomija ne bi patila, nije osjetljiv na dodir, pa se svim funkcijama auta upravlja putem već spomenutog trackpada, koji iziskuje malo uhodavanja i ”finog treninga” prstiju s obzirom na količinu mogućnosti koje ovaj, pomalo kompleksan, infotainment sustav nudi. Naravno, sveprisutni načini povezivanja putem Apple Car Playa, bežičnih punjača te Wi-Fi hot spota ponovno ukazuju na to kako je ovaj automobil namijenjen trendseterima i tehno-freakovima!

Lexus UX h F DriveTeam
Atraktivni kokpit i vozačko okružje ne zahtijevaju previše navikavanja, sve je futuristički, a tako smirenog tona. Jedino bi voljeli u cijeloj priči vidjeti i ambijentalno osvjetljenje, za točku na i…

Iza upravljača nalazi se neobično postavljena ručica za odabir opcija stila vožnje koja nudi klasični, sportski i eko modus. Kontrole automatskog klima uređaja pregledne su i jednostavne, a oduševljava i detalj prekidača grijanih sjedala koji nudi opciju automatske regulacije topline. Ispred vozača nalazi se odličan head-up display koji projicira trenutnu brzinu, ograničenje u području vožnje te postotak baterije za hibridni pogon.

Hibridna verzija Lexusa UX 250h isporučuje ukupno 178 KS, što je 6 KS više od standardne benzinske inačice. U svakodnevnoj vožnji snage ima i više no dovoljno, a tome naravno pridonosi struja! Baza je atmosferski benzinski motor s 4 cilindra u liniji te s VVT-E, inteligentnim vremenskim varijabilnim upravljanjem ventila, a uparen je s CVT mjenjačem. Sinergija motora i mjenjača donosi linearno ubrzavanje, a ako ga se pritisne odlučno, pojavljuje se uvjerljivi i zdravi zvuk benzinskog agregata. Potonje je posebno naglašeno kada se stavi u „Sport“ režim vožnje gdje (pre)umjetni zvuk iz zvučnika pomalo kvari sveukupan dojam.

Lexus UX h F DriveTeam
Poznata receptura za uspjeh, hibridni sklop od 178 KS dovoljan je za svaki oblik vožnje. Pa čak i onaj kada se posebno namjerite na papučicu gasa…

Potrošnja na testu nije prelazila 6,0 l, a pri jačem ubrzavanju neupadljivo se uključuje benzinski motor što i pretjecanja čini lakšim i uvjerljivijim. Na takve stvari smo se već razmazili kada su Japanci u pitanju. Naravno, uz sveprisutne sustave pomoći vozaču koji su serijski, valja istaknuti dinamički radarski tempomat s funkcijom kočenja (DRCC) te sustav za praćenje traka (LTA).

Ovjes je udoban, odlično upija neravnine na zahtjevnijim cestama, a ne pati od ljuljanja u zavojima što je karakteristično za crossovere malo višeg težišta. Odlično pozicioniran upravljač ne zahtijeva puno korekcije od vozača pa je dovoljno vrlo malo pokreta kako bi se kroz zahtjevne zavoje automobil odlično provukao. Potonje je dodatno naglašeno ukoliko se kupi verzija ovog automobila s pogonom na sva četiri kotača, no onda raste i cijena te se proporcionalno smanjuje praktičnost. Baterije su u hibridnoj verziji smještene ispod stražnjih sjedala, a danak tomu je skroman, plitak prtljažnik koji broji tek 320 litara. No, situacija se očekivano mijenja pri sklapanju stražnjih sjedala kada obujam prtljažnika raste na 1231 litru.

Početna benzinska verzija UX 200 Finesse sa 171 KS i CVT automatskim mjenjačem stoji 271.000 kuna, dok je za testni primjerak 250h F Sport potrebno izdvojiti 364.000 kuna. Uz pokoju stavku dodatne opreme poput metalik boje i aluminijskih naplataka, cijena će se zaustaviti na 375 tisuća kuna, što je u cjenovnom okviru klase. No, ostatak proizvođača (još uvijek) ne nudi hibridne inačice svojih automobila pa valja istaknuti kako je za ovaj primjerak moguće zatražiti i državnu subvenciju za nabavu energetski učinkovitih vozila. Upravo ta stavka može ovaj poprilično zanimljiv i moderan automobil učiniti još dostupnijim!

Palac gore za odvažan, a opet ozbiljan nastup Lexusa.

foto: Hrvoje Grguljaš