Kia predstavila četvrtu generaciju modela Carnival koji, po svemu sudeći, neće stići u Europu

Kia Carnival KA bg  f

Kia Motors Corporation razotkrila je prve fotografije novog Carnivala, 4. generacije Kijinog najprestižnijeg velikog jednovolumena…

Novi Kia Carnival u Sjevernoj Americi i Australiji prodaje se pod imenom Sedona – A dizajniran je da s vrhunskom kombinacijom inovacija, prilagodljivosti i stila privuče progresivne mlade obitelji.

Veliki jednovolumen u novom ruhu donosi dizajnersku evoluciju. Četvrta generacija  Carnivala, koja se temelji na ostavštini globalno uspješnih prethodnika, dobila je robusniji izgled i dizajnerski identitet karakterističan za novu generaciju modela Kia. Novi model na kojem lijepo izgledaju filigranski, futuristički detalji sa SUV-ovima nadahnuti dizajnerski elementi, u razred jednovolumena donosi mišićav izgled s puno stila.

Kia Carnival KA bg r
(foto: Kia)

Novi Carnival dobio je kraći prevjes, a A stupić pomaknut je natrag kako bi dizajneri dobili duži pokrov motora. Duži međuosovinski razmak glavni je razlog za više prostora u kabini, dok ujedno vozilo izgleda duže, s blago sportskom siluetom. Rezultat je profil koji razotkriva Carnivalov dinamičniji genetski kod.

Novi model dobio je neobičan oblik krova koji zbog crnih A i B stupića izgleda kao nekakav otok. Gledajući s boka, dizajnerski element koji odskače nesumnjivo je atraktivno dizajnirani C stupić, koji je preuzet od novoga Sorenta. Kromirani stupić, koji odozdo obgrljuje stražnji bočni prozor i proteže se do stražnjeg kraja, dobio je suptilan dijamanti uzorak koji je svoje mjesto našao i u kabini.

Carnival ima novo ‘tigrovo lice,’ koje se proteže po cijeloj širini vozila. Ovo samouvjereno, futurističko lice sadrži svjetla i Kijinu kultnu masku u obliku tigrovog nosa. Kijini dizajneri to su prozvali ‘simfonička arhitektura’, s oblikom prednjeg dijela koji su s mnoštvom tehničkih detalja stvara osjećaj harmonije i strukturne energije. Maska i svjetla definirani su high-tech detaljima i u kombinaciji s kromom iznad maske kreiraju karakteristično lice novog Carnivala.

Kia Carnival KA official front car final
(foto: Kia)

Carnivalovi farovi i LED dnevna svjetla ostavljaju jedinstven svjetlosni pečat. Duga svjetla integrirana su u kut tigrove maske, dok su kratka svjetla postavljena odvojeno, a njihov se vanjski rub »prelijeva« preko rubova prednjeg dijela. Između dugih i kratkih svjetala nalaze se dnevna svjetla koja obgrljuju Carnivalove pokazivače smjera i spuštajući se, spajaju se s kromiranim rubovima donje maske.

Dolje je postavljen branik s otvorima za protok zraka koji se skladno dopunjuje s metalik detaljima i crnim branikom, zbog čega SUV-ovima inspirirani Carnival izgleda jako robusan.

Kia Carnival KA official rear car final
(foto: Kia)

Straga Carnival karakterizira širok, prepoznatljiv oblik kod kojeg su dizajneri upotrebom širokih linija naglasili njegovu vizualnu čvrstoću. Sa sportskim terencima inspirirani dizajn Carnivala dobio je metalnu zaštitu podvozja koja pored zaštitne ima i dekorativnu funkciju jer vozilu daje robusniji izgled.

Novi Kia Carnival počinje svoj prodajni put u Južnoj Koreji kojoj slijede ostala globalna tržišta među kojima nema Europe.