KIA Niro u osvježenom izdanju još štedljiviji

KIA Niro

Popularni i više puta nagrađivani kompaktni crossover doživio je nekoliko promjena vanjštine, Niro ima nova prednja svjetla, masku hladnjaka s dijamantnim uzorkom i dnevna LED svjetla u obliku dvije strelice…

Ovo je jedan od bolji hibridnih modela ako nas pitate. Stražnja ukrasna zaštita podvozja šira je i naglašenija, stražnja LED svjetla imaju, u usporedbi s prethodnikom, hi-tech izgled, a tu su i novi 16 i 18-colni naplatci.

U kabini novi mjerači, standardni 8-inčni zaslon i navigacija s 10,25-inčnim zaslonom te premium audio sustav Harman/Kardon

U unutrašnjosti je novi Niro dobio novi zaslon, novu 7-inčnu instrumentnu ploču s novom grafikom, standardni 8-inčni zaslon na dodir i opcijsku navigaciju s 10,25-inčnim zaslonom i premium audio sustavom Harman/Kardon, s jednostavnom upotrebom dobro poznatog Kijinog sučelja. Uz doplatu raspoložive su mjenjačke poluge na upravljaču za još sportskije vozačko iskustvo, kao i aktivno regenerativno kočenje, električna parking kočnica te ambijentalno osvjetljenje u šest različitih boja.

Kia Niro HEV rear white  facebookVanjske i unutarnje dimenzije te pogon ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodnika. Tehnološka unaprjeđenja dobio je Kijin paket sustava asistencija ADAS (Kia Drive Wise Advanced Driver Assistance Systems), koji je sada bogatiji za sustav za održavanje vozila na voznoj traci i sustav za praćenje vozne trake te sustav HBA za automatsko zasjenjivanje prednjih svjetala (High Beam Assist).

Sve te novosti dobit će i Niro Plug-in Hybrid (PHEV), kojeg s hibridnom varijantom širom Europe očekujemo na proljeće.

Rast prodaje hibridnih i električnih vozila od 22 posto

Ponuda elektrificiranih modela doživjela je osjetan rast potražnje u ovoj godini. Prodaja hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila u prvih je devet mjeseci ove godine porasla s 42.676 na 51.880 vozila (+21,6 %). Ponudu čine novi e-Soul, Optima Plug-in Hybrid (limuzina i karavan) i izvedbe modela Niro.

Prodaja Nira povećala se za čak 32 % na 44.949 vozila, prvenstveno zahvaljujući hibridnom i plug-in hibridnom Niru kao i početku prodaje novog potpuno električnog e-Nira. Kia u dolazećim mjesecima namjerava predstaviti elektrificirane pogone ostalih postojećih i budućih modela.

Najznačajniji Kijin model u Europi je Ceed, koji je do sada imao u ponudi hatchback i karavan, a nedavno je obogaćen izvedbama shooting brake ProCeed i crossoverom XCeedom. Prodaja Ceedove ponude se s ukupno prodanih 92.050 primjeraka u 2019. godini u odnosu na prošlu godinu povećala za čak 85 % (I-X 2018: 49.868). Ilustrativan je primjer Njemačka, gdje vlada nevjerojatna konkurencija, u kojoj je Kia udvostručila prodaju Ceeda (18.003 u odnosu na 8.991 primjerak u prvih deset mjeseci 2018.).

S četiri izvedbe karoserije Ceeda, Kia je nedavno najavila skoro lansiranje plug-in hibrida XCeed i Ceed Sportswagon, koji će se na proljeće iduće godine pridružiti Kijinoj bogatoj ponudi hibridnih i električnih vozila.

Novi Niro očekuje se na proljeće u domaćim salonima…