Kia Motors će u suradnji s tvrtkom Canoo razvijati platformu za električna vozila

Kia Motors će u suradnji s tvrtkom Canoo razvijati platformu za električna vozila

Kia Motors će kao dio grupacije Hyundai Motor Group (HMG) zajedno s tvrtkom Canoo, razvijati platformu za električna vozila (EV), koja će se temeljiti na Canoo-ovom vlastitom dizajnu skateboarda i bit će namijenjena novim modelima korejskog automobilskog velikana…

Sukladno dogovoru, Canoo će pružati inženjerske usluge koje će pomoći u razvoju potpuno prilagodljive platforme, namijenjene isključivo EV-ovima i to po specifikacijama Kije i Hyundaija. Platforma će grupaciji omogućiti proizvodnju cjenovno konkurentskih električnih vozila — u rasponu od malih EV-ova do namjenskih vozila za različite potrebe klijenata.

Canoo, tvrtka iz Los Angelesa koja izrađuje EV-ove samo po narudžbi, pruža skateboard platformu na koju se montira većina ključnih komponenata vozila s naglaskom na funkcionalnoj integraciji. To znači da sve komponente obavljaju što više funkcija. Takvo inženjersko rješenje smanjuje dimenzije, težinu i ukupni broj dijelova skateboarda, što posljedično pruža više prostora u kabini i cjenovno učinkovitije električno vozilo. Pored toga je Canoo-ov skateboard samostalna jedinica upotrebljiva za bilo koji dizajn kabine.

Kia očekuje da će joj Canoo-ova prilagodljiva platforma sa skateboard konstrukcijom omogućiti pojednostavljen i standardiziran razvojni proces električnih vozila koja bi tako postala i cjenovno konkurentnija. Također je za očekivati pojednostavljenje proizvodne linije tih vozila, što bi omogućilo brže odazivanje na potrebe tržišta i želje klijenata.

Kia Motors će u suradnji s tvrtkom Canoo razvijati platformu za električna vozila
(foto: Canoo)

S ovom suradnjom grupacija će udvostručiti svoja nedavno dana obećanja, jer će za osiguravanje svog rasta u narednih pet godina investirati 87 milijardi dolara. Sukladno tome Hyundai će do 2025. investirati 52 milijarde u tehnologije budućnosti, dok će Kia u istom razdoblju investirati 25 milijardi u elektrifikaciju i tehnologije mobilnosti. Na taj način će do 2025. godine ekološki prihvatljivija vozila predstavljati čak četvrtinu Kijine prodaje. Kia je nedavno predstavila planove u vezi s razvojem potpuno električnih namjenskih vozila, prilagođenih tvrtkama s područja car-sharinga i logistike.

“Oduševljavaju nas brzina i učinkovitost Canoo-ovog razvoja EV konstrukcije, zbog čega su za nas idealan inženjerski partner u razdoblju kada želimo postati jedna od vodećih tvrtki na području industrije mobilnosti,” rekao je Albert Biermann, voditelj istraživanja i razvoja u grupaciji. “S Canoo-ovim inženjerima ćemo surađivati u razvoju cjenovno pristupačne platforme za autonomna vozila i koja je primjerena za masovnu upotrebu.”

Kia Motors će u suradnji s tvrtkom Canoo razvijati platformu za električna vozila
(foto: Canoo)

Canoo je u rujnu 2019., tek 19 mjeseci nakon osnivanja, predstavio prvo električno vozilo koje je raspoloživo samo po narudžbi. Canoo-ova vlastita skateboard konstrukcija, na koju su montirani baterija i električni pogon, omogućila mu je modifikaciju dizajna EV-ova na način koji se razlikuje od tradicionalnog oblika i funkcionalnosti automobila.

Canoo je trenutno u beta fazi testiranja, a nedavno je otvorio listu čekanja za svoje prvo vozilo. To je prekretnica za tvrtku s više od 300 zaposlenika, koja će prvi model predstaviti 2021. – model za svijet u kojem su prijevozna sredstva sve više električna, autonomna i namijenjena zajedničkoj upotrebi.

Erfolg LED žarulje
Kia Motors će u suradnji s tvrtkom Canoo razvijati platformu za električna vozila

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.