Kia Ceed prošla kroz veliki facelift tretman, nije promijenjen samo izgled

Kia Ceed ProCeed

Kia sve više veseli sa svojim novitetima. Najtraženiji, a ujedno i najprodavaniji model korejske marke dobio je prvo značajnije osvježenje…

Ceed, najprodavaniji model marke, dobio je odvažna i suvremena poboljšanja za modelsko godište 2022., uključujući i dinamično i sportski dizajnirane detalje. Hatchback s 5 vrata, karavan i shooting brake, koji stižu najesen, razotkrivaju potpuno redizajniran prednji dio, sportski stražnji kraj, drugačije naplatke te osvježene boje karoserije i kabine. Kao odgovor na želje kupaca i automobilske trendove sada su u ponudi i novi motori i mjenjači.

Kia Ceed ProCeed

Kia Ceed 3. generacije dizajniran, razvijen i napravljen u Europi
Kia Ceed donosi jednu od najsuvremenijih ponuda u C razredu, gdje oduševljava svojom izuzetnom privlačnošću i velikim ugledom koji si je izborio. Ceed koji je već dugo prepoznat zbog svoje ključne uloge pri etabliranju najstarijeg korejskog automobilskog brenda u Europi, prvi je Kijin model dizajniran, razvijen i napravljen u Europi, kao i ekskluzivno namijenjen europskim ukusima. Model, koji predstavlja 28 % Kijine prodaje u Europi, sa svim svojim izvedbama i dalje ostaje moćan predstavnik Kije i samouvjereno stoji rame uz rame s najprodavanijim modelima koji su desetljeća dominirali u ovom razredu.

Redizajn prednjeg dijela i osvježenje vanjštine za sportski i dinamičan izgled s pomlađenim, odvažnim i suvremenim dizajnom te novim Kia logom
Pomlađena vanjština govori o vitalnosti i stvara suvremen i dinamičan stav. Potpuno redizajniran prednji dio donosi Kijin novi logo s pojednostavljenom grafikom imena, koja odražava slogan ‘Pokret koji inspirira’. Posebna pažnja namijenjena je međusobnom razlikovanju izvedbi opreme (osnovna, PHEV, GT-line i GT) koje će se sada međusobno više razlikovati.

Kia Ceed ProCeed

Kultna tigrova maska zbog koje je Ceed postao najpoznatija Kia sada je zbog elegantnog i modernog izgleda unaprijeđena sjajnom crnom i saten kromiranom gornjom i donjom letvicom u obliku krila. Plug-in hibridne (PHEV) izvedbe dobile su zatvorenu masku s agresivnim oblikom i kontrastnim bojama. Sa svake strane dva velika otvora za protok zraka daju odbojniku sportski izgled. Uzorak ‘krila’ ponavlja se i na drugim dijelovima, kao npr. na saten kromiranoj donjoj maski i bočnim letvicama koje se protežu do prednjeg blatobrana.

Straga je glavni naglasak na jednostavnosti Kijinog novog amblema na površini između LED svjetala, koja je »izglačana« kako bi se slagala uz elegantni novi grafički simbol brenda. PHEV varijanta je pored novog simbola dobila i novi crni sjajni difuzor na sportskom stražnjem odbojniku koji je također dobio saten krom.

Nova puna LED prednja svjetla, koja su sada zbog veće prepoznatljivosti i sigurnosti dobila i dnevna svjetla, imaju sve izvedbe Ceeda. Tri modula u obliku strelica okružuju LED maglenku i duga/kratka svjetla. Dnevna svjetla ujedno služe i kao pokazivači smjera. Ceed hatchback u izvedbama GT-Line i GT dobio je nova LED stražnja svjetla koja se sastoje od

48 modula u obliku saća s crvenim obrubom. Multifunkcijski moduli postavljeni su u pet redova i presvučeni zatamnjenim staklom. Kod aktiviranja pokazivača smjera LED svjetla u određenim redovima svijetle sekvencijalno.

Kia Ceed ProCeed

Bok razotkriva novi oblik aluminijskih naplataka za sve izvedbe. U ponudi je šest kompleta, od kojih su tri nova: 16-inčni aluminijski srebrni za osnovnu izvedbu, sjajno crni 17-inčni aluminijski, ekskluzivno namijenjeni opremi GT-Line te super sportski 18-inčni aluminijski naplatci s crvenim detaljima za GT.

Za GT izvedbom će se okretat glave zbog nekih posebnih i kompleksnih poboljšanja, kao što su npr. crveni umetci sprijeda, na boku i straga, koji naglašavaju sportski karakter vozila.

Karakteristična tigrova maska kod ove najprestižnije varijante sastoji se od dva prepoznatljiva dijela – gornji dio kromiran je u crnoj sjajnoj boji, dok donji dio ima crvene detalje. Odbojnik GT-a sprijeda ima crnu masku za protok zraka s GT crvenim detaljima na svakom kraju. Stražnji sportski difuzor karakteriziraju dvije ispušne cijevi i prepoznatljivi novi GT crveni detalji. GT je sada dobio 18-inčne tamne metalik naplatke s ekskluzivnim GT dizajnom s crvenim poklopcima.

Osuvremenjena je i ponuda boja karoserije – čak 13 ih je, od toga su 4 nove (Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray, Experience Green).

U kabini Ceeda vozača odmah dočeka chic unutrašnjost, suvremene opuštajuće boje, na dodir ugodni materijali i izgled dopadljiv svim putnicima. Panoramski krovni otvor omogućava kontakt s prirodom i kreira inspirativan prostor.

Tapeciranje sjedala moguće je u čak 9 uzoraka, od toga su 4 nova. Na raspolaganju su, između ostalog, crna semiš koža s kontrastnim sivim (GT-line) i crvenim (GT) šavovima. GTline i GT dobili su novu ručicu mjenjača modernog izgleda, dok je automatski mjenjač s na dodir prijatnom ručicom, presvučenom perforiranom kožom, dobio dašak luksuza.

Unutrašnjost Ceeda donosi moderan stil s premium funkcionalnošću i vrhunskom tehnologijom. Veliki 12,3-inčni zaslon na armaturnoj ploči i 10,25-inčni zaslon na središnjoj konzoli unaprjeđuju vozačevu interakciju s vozilom. Svaki vidik unutrašnjosti temeljito je redizajniran s mišlju na upotrebljivost – npr. gumb elektronske parkirne kočnice i ostala pomagala temelje se na principu ‘jednostavno za upotrebu, jednostavno za vidjeti,’ koji je osnova dizajna kabine.

Kia Ceed ProCeed

Vozača odmah pozdravlja potpuno digitalna 12,3-inčna instrument ploča s poboljšanom grafikom, brojnim opuštajućim bojama i četiri uzorka za personalizaciju mjerača, među kojima je npr. mogućnost mijenjanja boja s obzirom na trenutne vremenske prilike i dio dana.

Pored mjerača tu je i središnji 10,25-inčni zaslon s informativno-zabavnim podacima, navigacijom i povezivom telematikom.

Novost je i software koji korisnicima dozvoljava povezivanje s vozilom na daljinu pomoću aplikacije za pametne telefone Kia Connect, što omogućava upotrebu različitih pomagala za unaprijeđenu interakciju i razumijevanje vozila. Nove funkcije povezivosti, između ostalog uključuju poboljšano djelovanje Bluetooth tražilice pomoću prepoznavanja glasa.

Putnici mogu koristiti platforme Android Auto i Apple CarPlay s bežičnim povezivanjem svojih pametnih telefona preko 8-inčnog zaslona koji prikazuje zaslon njihovog telefona za bolje korisničko iskustvo i zajedničko uživanje. Putnicima na stražnjim sjedalima povezivost je omogućena preko USB priključka na središnjoj konzoli.

Najbolja vožnja do sada – po zasluzi najnovijih sustava asistencije (ADAS) i najsuvremenijih pogona (motori Smartstream, blagi i plug-in hibrid).

Pomlađeni Ceed sa svojim varijantama nudi najvišu razinu sigurnosti, putne udobnosti i pomoći kod parkiranja, zahvaljujući unaprijeđenom zbiru naprednih sustava asistencije (ADAS). Isti zaštitom putnika i ostalih sudionika u prometu smanjuju rizik i stres u vožnji. Prethodni sustav upozoravanja na mrtve kutove sada je zamijenila tehnologija aktivnog
izbjegavanja. Kod aktiviranju pokazivača smjera zbog promjene vozne trake novi sustav upozoravanja na mrtve kutove (BCA) upozorava vozača ako postoji rizik od sudara s vozilom straga. Ako se nakon upozorenja rizik povećava BCA aktivno upravlja vozilom kako bi izbjegao sudar.

Tehnologije ADAS, koje vozaču nude udobnost, također su dobile najnoviju nadgradnju. Sustav za održavanje vozila na voznoj traci 2. stupnja (LFA) sada djeluje i bez radarskog tempomata (SCC), što znači da ga Kia sada može ponuditi i uz ručni mjenjač. Kod prethodnika je pritisak na pedalu kočnice isključivao SCC, što je posljedično isključivalo i LFA. S novom konfiguracijom vozači će moći češće koristiti LFA u različitim voznim situacijama kada im ne bude trebao tempomat.

Obitelj Ceed kupcima nudi najsuvremenije pogone, uključujući plug-in hibrid (PHEV) i blagi hibrid (MHEV), snage od 100 KS do 204 KS. Stranke Ceeda moći će birati među turbo benzinskim (1.0 T-GDI i 1.5 T-GDI) i dizelskim motorom (1.6 CRDi) koji dijele Kijinu motornu tehnologiju Smartstream.

Motori Smartstream sadrže Kijinu motornu tehnologiju s vremenski promjenjivim upravljanjem otvaranjem ventila (CVVD) koja optimizira performanse. CVVT je poboljšan i pomoću niskotlačnog ventila za reciklažu ispušnih plinova (LP EGR) koji vraća dio vrućih plinova iz motora u komoru za izgaranje kako bi smanjio gubitak uslijed pumpanja i poboljšao iskorištenje goriva.

Novi 1,5-litreni T-GDi motor proizvode u Kijinoj tvornici u Slovačkoj, gdje proizvode i sve članove obitelji Ceed. Ovaj novi Smartstream motor, koji će zamijeniti dosadašnji 1.4 T-GDi, raspoloživ je u paru sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom (7DCT) ili sa 6- stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT) i proizvodi 160 KS, dok ujedno u zrak ispušta niže emisije štetnih plinova. Novi 1,5-litreni turbo benzinac u ponudi je i kao blagi hibrid (MHEV), dok je dizelski Ceed sa 136 KS raspoloživ kao blagi hibrid s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT) ili 7DCT automatikom.

Po prvi put je MHEV i DCT tehnologiju dobio i 1.0 turbo benzinski motor koji kupcima nudi niže emisije. Tehnologija blagog hibrida (MHEV) pored nižih emisija donosi i bolje iskorištenje goriva što znači manju potrošnju goriva. PHEV izvedbe pokreće 1.6 GDi benzinski motor sa 141 KS sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Ovaj pogon dolazi s baterijskim sklopom kapaciteta od 8,9 kWh koji s jednim punjenjem omogućava vožnju na struju do 57 kilometara.

Za GT izvedbe kao vrh ponude tu je 1.6 T-GDi motor sa 7DCT mjenjačem i 204 KS.
Užitak u vožnji moguće je povećati pomoću mjenjačkih poluga iza upravljača i tri načina vožnje: Eco, Comfort i Sport. GT sportski način ekskluzivno je namijenjen ispunjavanju očekivanja vozača GT-ova.

Mjenjač iMT ‘clutch-by-wire’ s MHEV sustavom omogućava bolje iskorištenje goriva i niže emisije CO2, ali i pruža zabavnu vožnju, karakterističnu za klasične ručne mjenjače. Za prijenos će kupcima biti na raspolaganju standardni 6-stupanjski ručni ili sve popularniji 7- stupanjski automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Europska proizvodnja kreće u Kijinoj europskoj tvornici (Žilina, Slovačka), a prodaja se očekuje tijekom jeseni, prodaja ujesen Proizvodnja unaprijeđenog Ceed kreće sredinom kolovoza.

Foto: Kia