Kamaz proslavio 50 godina, na proslavio bio i Putin

Kamaz

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uveličao je slavljeničko raspoloženje u proizvodnom pogonu Kamaz kamiona i upoznao nadolazeći model…

Predsjednik najveće zemlje na svijetu, Vladimir Putin kao poseban gost imao je prilike vidjeti kako napreduju završni radovi s novim tegljačem – KAMAZ-54907 Continent, budućom K6 serijom.

Kamaz

Spomenuti kamion plod je suradnje s Daimlerom, što se uvelike vidi u dizajnerskim rješenjima, gdje je najveći dio odradio – Torino Design. Talijanska kompanija zadužena za dizajn kabine nasljednika K5 serije Kamaz tegljača…

Kamaz

Osim evidentnog estetskog napretka, u pogledu pogona Kamaz je također napravio pravu malu evoluciju. Najavljeno je smanjenje potrošnje do 2 litre, pogotovo ako će se kamion voziti uz predstavljenu (aerodinamičnu) prikolicu. Neki govore kako kamion u prosjeku bilježi 25 litara potrošnje…

No, ono što će zasigurno donijeti najbolju računicu po pitanju brojki na putnom računalu je hibridni pogonski sklop. Proizvođač getriba ZF i ovdje je imao svoje prste s ugradnjom TraXon Hybrid mjenjača, na koju je ugrađen mali elektromotor. S takvim razvojem događaja, novi Kamaz će dobiti tri programa vožnje – dizel, elektro i dizel plus elektro. U prijevodu, kamion će biti u stanju pri manjim brzinama voziti doslovno samo na struju.

Kamaz

Što se tiče vozačkog okružja, Kamaz prati digitalne trendove. Sastoji se od jednog velikog i jednog malog zaslona pozicioniranog na obruču upravljača. U oko upada i ručna kočnica, iako su kamioni novijeg godišta usvojili one električnog tipa. No, zato je Kamaz preuzeo od Daimlera MirrorCam, nove retrovizore u obliku kamera.

Kamaz

Iako smo mislili da će to biti puste priče, alkometar ili puno poznatiji kod nas ‘dreger’ bit će prisutan u kamionu. U slučaju detekcije alkohola u zraku, kamion se neće pokrenuti s mjesta.

Kamaz

Najavljene brojne inovacije viđene na izložbi Continenta prilično su uvjerljive, a ako se nas pita, Kamaz ima zeleno svjetlo za novu – K6 seriju.

Kamaz

S obzirom koliko je uloženo i koliko Rusi još planiraju investirati (ukupno preko 800 milijuna eura), ništa manje od toga ni ne očekujemo.