Kako pripremiti automobil za hladne zimske dane?

Kako pripremiti automobil za hladne zimske dane?

Danas je i službeno započela zima, a vozačke su se navike prvim hladnijim danima uvelike promijenile. Evo par savjeta za automobiliste i vozače u zimi…

Nitko ne voli zamrznute prozore, a poneki vozači u žurbi čine veliku pogrešku te spuštaju prozore kada su smrznuti. To nije dobro i pametno jer se tako može oštetiti elektromotor koji pokreće prozore, ali i brtva oko prozora. Valjalo bi ih očistiti ručno pomoću strugalice ili nekog sredstva za odmrzavanje. Kada se kabina vozila ugrije, tad je najpametnije spuštati prozor, ukoliko je to potrebno.

Odspajanje akumulatora, ovu stavku vozači vole raditi te na taj način pokušavaju zaštititi izvor električne energije. No, to nije pametno jer se tako alarm u vozilu može učiniti neaktivnim, a postoji i opasnost od gubljenja podataka u računalima vozila.

Kako pripremiti automobil za hladne zimske dane? 1

Smanjiti tlak u gumama zimi je možda i funkcioniralo s dijagonalnim gumama, a s radijalnim gumama nema previše smisla. To se može primijeniti tek u ekstremnim situacijama koje i nisu toliko česte na našim cestama. Grip neće biti bolji (čak štoviše, smanjit će se), a automobil će trošiti više goriva. Također, zbog manjeg tlaka, veće je opterećenje na gumama te se i one mogu ranije potrošiti. Smanjeni tlak u gumama pomaže tek kada je na cestama gust snježni pokrivač (i pri minimalnim brzinama do 50 km/h), ali generalni je savjet da ga se odmah s prelaskom na čišći asfalt vrati na tvornički propisanu vrijednost.

Dakle, pamet u glavu, noga s gasa i polako za vrijeme zime!