JCB oborio svjetski rekord, ovo je najbrži traktor na svijetu!

JCB oborio svjetski rekord, ovo je najbrži traktor na svijetu!

JCB Fastrac Two postigao je prosjek tijekom mjerenja od 218.72 km/h, a u jednom trenutku je dohvatio nevjerojatnih 247.47 km/h. Nevjerojatno za traktor koji teži čak 5 tona!

Traktor Fastrac dizajnirao je i složio tim mladih inženjera svjetski poznate firme za proizvodnju radnih strojeva – JCB. Titulu najbržeg osigurao je na aerodromskoj pisti Elvington, u Yorku s motociklističkim asom Guyom Martinom za volanom. Podvig je službeno potvrdio Guinness World Records koji je nedugo nakon vožnje uručio poseban uramljeni certifikat.

JCB oborio svjetski rekord, ovo je najbrži traktor na svijetu! 1

Novi svjetski rekord stigao je zapravo jako brzo, nakon što je JCB u lipnju postavio svoj prvi Guinnessov svjetski rekord za najbrži traktor u Elvingtonu. Tada je rekorder bio Fastrac One, postigavši najbržu brzinu od 166.73 km/h, također s Guyjem Martinom na vozačevom mjestu.

Ovdje možete pogledati video postavljanja rekorda najbržeg traktora na svijetu.

Fastrac Two lakši je 10% od svog prethodnika, postigao je maksimalnu brzinu od 247.47 km/h. Program testiranja bio je opsežan, bilo je to dugih 5 mjeseci rada na razvoju motora. Koliko se pazilo na sve, govori i odrađeno virtualno testiranje i analiza konačnih elemenata (FEA).

JCB oborio svjetski rekord, ovo je najbrži traktor na svijetu! 2

Predsjednik JCB, Lord Bamford, pohvalio je njihovo nesvakidašnje postignuće. Tim JCB inženjera radio je na projektu razvoja najbržeg traktora u posljednjih nekoliko mjeseci. Dodao je ponosno – “Kad smo s Fastracom na ljeto postavili rekord, bio sam uvjeren da možemo ići još brže. JCB tim zadao si je izazov novog rekorda. To je nevjerojatno postignuće mladog i entuzijastičnog inženjerskog tima. Svi koji su uključeni trebali bi biti ponosni na svoju ulogu.”

JCB oborio svjetski rekord, ovo je najbrži traktor na svijetu! 3

Sad rekordera neka pošalju na teren, za nove uspjehe na oranicama i njivama…