Jan Kopecký, rally majstor otkriva kako postati još bolji vozač tijekom zime

Jan Kopecký, rally majstor otkriva kako postati još bolji vozač tijekom zime

Vožnja za vrijeme kiše ili snijega zahtjeva pozornost vozača. Uvjeti na cesti mogu se brzo promijeniti. Donosimo intervju u kojem češki rally-profesionalac Jan Kopecký daje vrijedne savjete o tome kako vozači mogu rano prepoznati izdajničke uvjete na cesti i držati svoj automobil pod kontrolom…

Jan, kao rally vozač navikli ste voziti u otežanim uvjetima, poput mokrih cesta, snijega i leda. Na javnim cestama vozači se mogu naći i u tim situacijama, posebno u jesen i zimi. Što možemo učiniti da budemo maksimalno spremni?

Jan Kopecký: Najvažniji savjet koji svaki vozač treba imati na umu u svako doba godine, ne samo u jesen i zimu je slijedeći: Ne dozvolite da vas išta ometa, uvijek vozite na dovoljnoj udaljenosti od ostalih sudionika u prometu i pridržavajte se ograničenja. Vozači trebaju provjeriti vremensku prognozu prije polaska na put. Valja i započeti putovanje i ranije što može umanjiti stres, posebno na putu do posla. Prije polaska, automobil treba biti potpuno bez snijega i leda. To također uključuje struganje krova i pokrova. Samo ljudi koji imaju dobru vidljivost mogu dobro reagirati. Osim toga, automobili koji voze iza ne smiju biti ugroženi padom snijega ili leda. Vaš se stil vožnje mora uvijek prilagoditi uvjetima ceste. Svaki vozač trebao bi pripremiti svoje vozilo za putovanja u hladnoj sezoni. Zimske gume s dovoljnom dubinom gazećeg sloja od najmanje četiri milimetra su obavezne.

Jan Kopecký, rally majstor otkriva kako postati još bolji vozač tijekom zime 1
Jan u Škodi Scali… (foto: Škoda)

Kako prepoznati da će cesta biti skliska ili ledena?

Jan Kopecký: Pri niskim temperaturama, tamnije mrlje na cesti znak su klizavih površina; ako cesta ima svjetlucavi izgled, trebali biste skinuti nogu s papučice gasa. Kad na zemlji ima snijega, cestovna je površina često skliska; sol može pretvoriti snijeg u gnoj, što također povećava rizik od klizanja. Vaša brzina bi se također trebala smanjiti kada je snijeg čvrst jer cesta može biti smrznuta pod snijegom, što vi kao vozač možda nećete odmah primijetiti. Stoga vozite s predviđanjima i obratite pažnju na svoju udaljenost od ostalih sudionika u prometu. U takvim situacijama uvijek trebate održavati razmak od tri sekunde od vozila ispred sebe.

 Što bi savjetovao, kako reargirati kada osjetite da više ne kotrolirate situaciju? 

Jan Kopecký: Pravilo broj jedan: budite mirni i ne paničarite. U principu, vozač bi trebao smanjiti njihovu brzinu za barem pola na snježnoj ili ledenoj cesti jer je vaš put kočenja u ovim vremenskim uvjetima tri do četiri puta duži. Kako automobil ne bi iskliznuo i izmaknuo kontroli, treba izbjegavati naglo upravljanje i kočenje. Osobno uopće ne vozim po skliskim cestama ili vozim kao da imam svježa jaja u prtljažniku. U vozilima s ručnim mjenjačem, kvačilo treba pritisnuti ako vozilo klizi, tada kotači moraju prenijeti samo uzdužne sile. Ipak, ako automobil klizi na zavoj, obično je dovoljno da se uskoči u klizač, tj. da se upravlja smjerom kojim automobil klizi kako bi stekao ponovno kontrolu. Promjena traka kad ima snijega između traka također najbolje funkcionira ako zakoračite na kvačilo i pustite automobil da se malo više zamahne u drugu traku.

Jan Kopecký, rally majstor otkriva kako postati još bolji vozač tijekom zime 2

Što bi vozači po tebi uvijek trebali imati u automobilu tijekom zime?

Jan Kopecký: Definitivno strugač za led i četku za uklanjanje snijega iz automobila. Škoda ove stavke daje u svakom svojem vozilu. “Simply clever” geslo  standardno je uključen u novu Škodu Octaviu u poklopcu goriva i na vratima. Ponekad može biti od pomoći i sprej protiv leda; pojednostavljuje posao ako je sloj leda posebno gust ili ako u rukama nemate puno snage. Lanci za snijeg neophodni su za vrijeme vožnje u planinama, ali montažu treba prethodno vježbati. U spremniku vode treba biti i dovoljno tekućine za pranje vjetrobranskog stakla i antifriza. Sa starijim automobilskim akuulatorima preporučuje se provjera kapaciteta neposredno prije zime.

Što učiniti da spriječimo okretanje kotača kada se povuku na skliskim cestama?

Jan Kopecký: Kada vozite moderni automobil, kontrola vuče obično pomaže u takvim slučajevima. U vozilima s ručnim mjenjačem možete uključiti i drugi stupanj prijenosa da biste se malo pokrenuli i igrali papučicom kvačila i gasa kako ne bi došlo do zaustavljanja.