Fisker lagano tone, električnom vizijom do bankrota!

Fisker lagano tone, električnom vizijom do bankrota! 25
Foto: Fisker

Fisker je nekoliko mjeseci bio na rubu kolapsa, a sada se dogodilo ono neizbježno…

Na žalost dogodilo se po Fisker najcrnji scenariji. Tijekom ponedjeljka, proizvođač električnih vozila, koji je već dulje vremena u problemima podnio je zahtjev za stečaj nakon što je ostao bez novca. Tvrtka tvrdi da ima imovinu u vrijednosti od 500 do 1 milijarde dolara, ali i obveze u rasponu od 100 do 500 milijuna dolara.

Prema sudskom podnesku u Delawareu, gdje je Fisker podnio zahtjev za stečaj prema Poglavlju 11, tvrtka procjenjuje da ima između 200 i 999 vjerovnika. Fisker je u izjavi rekao: “Kao i druge tvrtke u industriji električnih vozila, suočili smo se s raznim tržišnim i makroekonomskim preprekama koje su utjecale na našu sposobnost učinkovitog poslovanja. Nakon procjene svih opcija za naše poslovanje, odlučili smo da ćemo nastaviti s prodajom naše imovine.”

Krajem veljače Fisker je upozorio da bi mogao ostati bez novca u sljedećih 12 mjeseci, ali to se dogodilo u samo četiri. Isporučio je samo 4.929 vozila u 2023. unatoč tome što je potrošio 904,9 milijuna dolara na operativne i investicijske aktivnosti. Proizvodnja električnog crossovera Ocean zaustavljena je u tvornici Magna Steyr u Austriji sredinom ožujka 2024. godine.