Električna parking kočnica, kako radi i djeluje li u vožnji?

Ručna kočnica driveteam
dav

Izaziva puno strahova kod novih vlasnika navedenog sustava, ali čitav mehanizam kočnice je hidraulički ili mehanički i neće otpustiti ako se isprazni akumulator…

Ručna ili električna ručna, koja je bolja? Kako za koga, ali u današnje vrijeme – električna polako preuzima primat. Ručne kočnice sve su rjeđi prizor, a cijene ih najviše istinski ljubitelji vožnje.

Većinu automobila koje danas možete kupiti dolazi upravo s električnim parking kočnicama. Kako one zapravo funkcioniraju i koja je njihova glavna prednost? Oni koji imaju problem s kretanjem na uzbrdicama, posebno će ih istaknuti kao dobru stvar u automobilu. Dakle, kotači su blokirani sve dok nemaju dokovoljno momenta da pokrenu vozilo.

I sad pitanje koje nam je svima jednom prošlo kroz glavu. Mogu li povući električnu parking kočnicu tijekom vožnje, hoće li djelovati? Neće, jer automobil ima pametne sustave u sebi, precizniju kontrolnu jedinicu u automobilu te situaciju prepoznaje kao kočenje automobila i ne dolazi do blokade kotača.

Ručna kočnica driveteam
foto: driveteam.hr

Druga situacija koja izaziva upitnike. Automobil mi je dugo stajao, moguće da se i akumulator ispraznio, ručna bi mogla otpustiti? Sam mehanizam kočnice je hidraulički ili mehanički i neće doći do njezina otpuštanja kad se isprazni akumulator. Odnosno, za održavanje čvrstog stiska kočnica nije potrebna električna energija.