Ekskluzivno: Toyota GR Yaris, mali jurišnik nova je vozačka poslastica

Yaris

Najbrži Yaris ikad juri sve do 230 km/h, u razvoju je uvelike pripomoglo WRC iskustvo…

Renault Clio, Volkswagen Polo GTI… Ma ne, Japanci imaju nešto još brže.

Toyota Yaris GR ulazi sa stilom u ovaj segment vozila. Osokoljeni WRC (svjetsko prvenstvo u reliju) uspjehom, Japanci su prema najavama izbacili mali sportski automobil s 1.6-litrenim trocilindričnim motorom, od čak 260 KS te 360 Nm okretnog momenta. I sve to na 1280 kilograma mase. Kako to negdje ide…

Toyota Yaris Gazoo

Za prijenos snage brine pogon na sva četiri kotača, a u Yaris GR ugrađene su i dvije blokade diferencijala. Yaris ne slijedi konkurenciju, tako se predstavio u trovratnoj varijanti, koja po čitavoj svojoj karoseriji ima elemente od karbonskih vlakna te aluminij, a u odnosu na slabije serijske modele proširen je trag stražnjih kotača te je na stražnjem ovjesu posebno dizajnirana konstrukcija s dvostrukim ramenima.

Toyota Yaris Gazoo

Vrhunske performanse dokazuju nam brojke. Ubrzanje do 100 km/h je za manje od 5,5 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na 230 km/h.
Toyota će vozačima ponuditi načine vožnje, a u Sportu je distribucija momenta 30:70% u korist stražnje osovine.

Toyota Yaris Gazoo

Za sada nisu poznate informacije, kada će se pojaviti u salonima. No, zna se cijena u matičnoj zemlji podrijetla. Početna cijena biti će oko 36.000 dolara, za model koji će imati još 10 KS više nego predstavljena inačica.