Dva kamioneta izvučena nakon pune dvije godine iz mora i nesreće na kontejnerskom brodu

Chervolet Australia

U tijeku je drugi tjedan operacije spašavanja robe s kontejnerskog broda YM Efficiency, a sada nakon misije spašavanja bilo je posebno zanimljivo zaviriti u neke kontejnere…

Do sada je Australian Maritime Safety Authority (AMSA), Australska uprava za pomorsku sigurnost izvukla 27 kontejnera s dubine od 100 do 150 metara. U akciji koja se intenzivno provodi već 2 tjedna.

Chervolet Australia
foto: Australian Maritime Safety Authority – AMSA

Nakon gotovo dvije godine s dna oceana izvučeni su neki od kontejnera koji su pali s borda YM Efficiency. Prema svim istraživanjima do sada provedenima, sve ukazuje na to da teret nije bio pričvršćen po svim pravilima struke. To je na kraju rezultiralo, nakon što se YM našao usred olujnog mora i visokih valova, s padom čak 81 kontejnera – 25 kilometara od australskog grada Newcastlea.

Chervolet Australia
foto: Australian Maritime Safety Authority – AMSA

Od robe koja se prevozila, bilo je tu svega, od proizvoda za opremanje kućanstva, plastike, skutera, do ogromnih količina guma, kao i dva nova pick-up modela – Chevrolet Silverado. No, njihova sudbina nije blistava. Veliko oštećenje uzrokovao je sam pad, kao i djelovanje morske vode na karoseriju. Sve pronađene stvari tako će u reciklažu.

Plan i cilj AMSA je do kraja travnja izvući barem šezdeset kontejnera.