Citroën C5 Aircross BlueHDi 130 Shine EAT8, možda i najbolji recept iz francuske kuhinje

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

Dopadljiv, konkretan, a ponajviše funkcionalan, još kada tome pridodamo bogati paket opreme i 8-stupanjski automatik, sentiment prema francuskoj marki je neizbježan. Provjerili smo kako se 130 KS nosi u ovom formatu…

Citroën je napravio dobar posao. Bratska suradnja unutar PSA grupacije, donijela im je uspješan format koji su posudili od Peugeota 3008, ‘Europskog automobila 2017. godine’. Groznica povišenih modela i dalje traje, stoga su Francuzi tržištu morali odgovoriti zanimljivom solucijom. No, kako sve ne bi ostalo na prepisivanju, kupci su dobili opciju više. Citroën je C5 Aircross mudro pozicionirao između – 3008 i 5008.

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas
Već na prvu je vidljivo, kako je ovo puno veći brat C3 Aircrossa… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Dizajnerska odvažnost i specifičnost, koliko na vanjštini, još više se projicira prostranom unutrašnjošću, koja velikom širinom i visinom, te međuosovinskim razmakom od 273 cm pruža priličnu dozu komfora. Odrasle četiri osobe sigurno se neće buniti na problem stisnutosti ili određene doze klaustrofobičnosti. Dječje sjedalice također su dobrodošle i njihovo postavljanje u C5 Aircrossu ne predstavlja problem. Priču o prostranosti dodatno naglašava prtljažnik u rasponu od 580 do 720 litara.

Prostranost i funkcionalnost ovdje su vidljivi na prvu, a sve to pripisujemo dizajnu. Pomalo napuhanom, kao da gledamo XL verziju C3 Aircrossa. Pridodamo li još opcijska LED svjetla, dojam profinjenosti ovom modelu neće nedostajati.

Kad smo već unutar automobila, možemo prokomentirati, kako je dizajn C5 Aircrossa dobrim djelom usvojio elemente iz C4 Cactusa. No, sve je još jedna razina više. Fino su uklopljeni, dojam podižu ugodno profilirana, djelom kožom obložena sjedala. Središnji infotainment od 8 inča lijepo se uklapa u pomalo ekstravagantnu unutrašnjost. A dojam zaokružuje 12,3-inčni virtualni kokpit, koji nudi čitav niz informacija.

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas
Virtualni kokpit i središnji zaslon čine odličnu kombinaciju… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Testna verzija modela Citroën C5 Aircross u Shine paketu opreme, stigla nam je u BlueHDi 130 S&S EAT izvedbi. S motorom od 1,5-litre obujam, pokazao se sasvim dovoljnim za normalan stil vožnje, ali to ne znači da je bez ‘vatre’ kada trebate neki malo zahtjevniji potez, poput pretjecanja izvršiti.

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas
Samo na papiru djeluje malo, 1.5-litreni HDi odlično se nosi sa svim prohtijevima vozača… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Francusko-njemački turbodizelaš 1.5 HDi donosi 130 KS i 300 Nm, a ugrađuje se u čitavu plejadu modela iz PSA grupacije. Radi uglađeno, rekli bismo prigušeno i solidno je temperamentan. Izvrsno je uklopljen s japanskim automatskim mjenjačem s osam stupnjeva. Osigurava pristojne performanse, ubrzanje do stotke za 10,6 sekunde i najveću brzinu od 189 km/h.

No, još su bolje brojke potrošnje, mješoviti uvjeti s dobrim djelom vožnje u gradu, pokazao nam je na kraju testa – 7,3 litre dizela u prosjeku.

Iz vozačke perspektive, sve navedeno je dobra mjera, u gradu i na otvorenoj cesti. Ugodan je na višim brzinama, dobro reagira na gas, čemu pomažu zbilja jako dobar automatski mjenjač. Ipak, u cijeloj priči, nije nam najbolje legao osjećaj prilikom kočenja, tj. ‘propadanje’, napikavanje prednjeg kraja. To pripisujemo kao cijenu izričito ugodnog ovjesa. Francuzi su taj dio morali bolje odraditi.

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas
Preglednost je i kod C5 Aircrossa jedan od jačih aduta… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Udaljenost podnice od tla iznosi 23 cm i sugerira, kako ovaj model bez problema mijenja asfalt, za neki makadamski put, čak i uz 19-colne gume. Uostalom, C5 Aircross nam je ponudio programe vožnje smještene pored estetski dopadljive ručice mjenjača, pa poput pravog terenca ima čitav niz opcija za podloge različitih vrsta.

Ako ste ljubitelj 4×4 pogona, onda vas neće obradovati informacija u kojoj Citroën C5 Aircross dolazi samo s prednjim pogonom. Kada bolje razmislimo, sve to i ima smisla. Vlasnici ovakvih vozila ipak najviše cijene taj povišeni osjećaj sjedenja, a sve ostalo što se tiče SUV karakteristika, već je manje važno.

Zato C5 Aircross ima svojih aduta, koji u oštroj konkurenciji, sve bogatijeg segmenta, mogu biti presudni prilikom odabira. Citroën je s ovim modelom pokazao kako je daleko od epiteta proizvođača s razigranim, ekscentričnim dizajnom. Na kupcima je da naše riječi potvrde, a taj ishod će ponajviše određivati cijena. Bogati paket Shine prilično podiže cijenu, a ona iznosi 254.775 kuna. Više nas veseli pogled na nešto slabije pakete (Live i Feel), koji baš kao argument imaju cijenu…

Foto: Hrvoje Grguljaš

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

Citroën C5 Aircross BlueHDi 130 Shine EAT8

Motor: Četiri cilindara, turbo
Obujam: 1499 cm³
Snaga: 96 kW (130KS) pri 3750 o/min
Mjenjač: automatski, 8-brzina
Najveći okretni moment: 300 Nm pri 2000 o/min
Pogon: prednji
Najveća brzina: 189 km/h
Ubrzanje 0–100 km/h: 10,6 s
Spremnik goriva: 66 l
Dimenzije D/Š/V: 4500/ 1859/ 1689 mm
Prtljažnik: 580 – 1630 l
Težina praznog vozila: 1465 kg
Potrošnja na testu: 7,3 l /100 km
Emisija CO2: 105 g/km
Cijena:
Testni model: 254.775 kn
Osnovni benzinac: 179.900 (24.311 eura) – PureTech 130 Live
Osnovni dizelaš: 195.900 kn (26.473 eura) – 1.6 BlueHDi 130 S&S Live

 

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

 

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

 

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

 

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

 

Citroen C Aircross DRIVETEAM hrvoje grguljas

 

foto: Hrvoje Grguljaš