Čelnik Porsche Motorsport sektora otkriva kako vidi budućnost utrka

acfcdb f db b fbea

Kao potpredsjednik Porsche Motorsport divizije i koncerna Motorsport Volkswagen AG, Fritz Enzinger nadgleda tisuće i tisuće konjskih snaga. Energija za tim napornim poslom dolazi od četiri posebna konja…

Kako biste se opisali, neki vas nazivaju “vanjskim čovjekom“, protumačite to za one koji nisu upućeni?

Dio mene apsolutno jest takav. Vikendi koje provodimo sa životinjama u prirodi i prelijepi izleti na Island sigurno su jedan od razloga zašto sam tako uravnotežen. Sviđa mi se miris konjske dlake i sijena, jahanje šumom, morem ili ledinskim krajolikom Islanda. Tada vaša percepcija prirode i njezinih mirisa postaje sve intenzivnija. Volim životinje općenito: naš obiteljski pas, Emma, uvijek dolazi zajedno sa nama. Oni koji imaju životinje ne boje se lošeg vremena. Kao i na trkačkoj stazi: trebate odgovarajuću opremu za sve moguće situacije. Štoviše, konjska leđa imaju ugrađeni grijač sjedala! Haha!

Hoćete li nam reći nešto o vašem prijatelju, plemenitoj životinji?

Ovo je Amadeus, naš “prvorođeni” i zapravo moj omiljeni konj. Bilo je divno gledati ga kako odrasta. Njegova majka Eydis bila je naš treći konj. Zanimanje za islandske konje i izlete jahanje dolazilo je od naše kćeri Magdalene. U nekom trenutku, mojoj supruzi Brigitte i ja sam se umorio od gledanja njene vožnje i počeo se pridruživati. Sada naša unuka Cleo može sjesti i na konja.

b d acca dbbaf

Recite nam iskreno, g. Enzinger, kao netko tko je odrastao s motorima s unutarnjim izgaranjem, da li ste od početka bili obožavatelj Formule E?

Naravno da sam u početku bio skeptičan i – poput mnogih drugih – nisam mogao zamisliti da će ova serija steći takvu popularnost u samo nekoliko godina. Utrke su uvijek bile glasne, a u jamama i na stazi mirisalo je na benzin i ispušne pare. U Formuli E, škripanje elektromotora pomiješano je sa zvukovima kotrljanja guma. Potpuno je drugačiji zvuk. Pa mogli biste reći da je to bila ljubav na drugi pogled. No mlađe i sljedeće generacije zauzet će nepristraniji pogled. Prije ili kasnije, djeca neće reći “vrtić” dok se prvo ne igraju s igračkama.

ca ed aec addfbffb

Što biste posebno naglasili kao posebno važno u konkurenciji Formule E?

Formula E govori o učinkovitosti. Cilj je “100 posto”, a za jedan krug kvalifikacija vrijede drugačiji zakoni nego za upravljanje energijom u utrci. Mislim da bismo mogli imati koristi od mnogih aspekata tijekom priprema. S jedne strane, to je iskustvo hibridne momčadi sa Svjetskog prvenstva u izdržljivosti. Pobijedili smo triput s Porscheom 919 Hybridom u oba naslova Svjetskog kupa, a jednako tako često i u Le Mansu. Uz to, naš vrhunski Weissachov simulator odlična je blagodat, kao i trenutno trkačko iskustvo Andréa Lottera. Ali nećemo znati hoće li sve to biti dovoljno do otvaranja sezone u Rijadu.

Digitalna ponuda – poput Fanboosta i simulacije u stvarnom vremenu – igra sve važniju ulogu u utrkama Formule E. Što igranje znači za vas kao člana “baby boomer” generacije?

Ubrzo rastuća svjetska gamerska scena jako me fascinira. Naše sudjelovanje i vlastiti Porsche Motorsports tim također raste. E-sport i pravi sportovi počinju se sve više umrežavati. Predstavljanje Porsche 99X Electric u obliku interaktivne video igre – Ghost Racing aplikacija – bilo je pionirsko dostignuće. Ovdje se puno toga događa u nevjerojatno kratkom vremenu; u osnovi se pojavljuju novi poslovni modeli. Uvijek morate biti otvoreni za nove stvari.

cc bbef de a da

Što mislite, što će biti presudno za Formula E i njen trajni uspjeh?

Mora ostati dosljedna, kako u pogledu tehnologije tako i u gradskom formatu utrka. Postoji mapa puta za 2023. godinu, tako da svi znaju gdje se put kreće. Koncept zajedničkih dijelova ostaje nepromijenjen. S obzirom na preuzete obveze tvrtke, ovo se također mora tretirati razumno; inače će vam cijela stvar financijski propasti. Propisi ograničavaju veličinu operativnog tima na dvadeset zaposlenika. Učinkovitost znači i više funkcija. Za usporedbu, u programu LMP-a bili smo na putu sa šezdeset operativnih ljudi. Testiranje Formule E ograničeno je na petnaest dana u godini. I ovdje je učinkovitost glavni prioritet.

Foto: Porsche