BMW X5 M50d i X7 M50d u Final Edition inačici zbog umirovljenja quad-turbo dizelskog motora

comunicat presa

BMW će u jesen ove godine poslati u penziju 3.0 quad-turbodizelski motor koji je krasio modele kao što su X5 M50d i slični…

BMW X5 M50d i X7 M50d sa već spomenutim dizelskim motorom moguće je naručiti do listopada ove godine. Bavarski je proizvođač tom prilikom odlučio uvesti Final Edition seriju tih modela kako bi časno pozdravio odlazeći motor interne oznake B57S.

Final Edition automobili, između serijske bogate opreme, imaju pragove sa natpisom “Final Edition”, laserska prednja svjetla, sustav polu-autonomne vožnje i parking kamere. U interijeru, vozače će veseliti dvobojna kožna sjedala, head-up display ali i Harman Kardon premium sound sustav te akustično prednje vjetrobransko staklo.

BMW X5 M50d i X7 M50d u Final Edition inačici zbog umirovljenja quad-turbo dizelskog motora
(foto: BMW)

Što se samog motora tiče, koji je svakako dragulj, on uz pomoć četiri turbopunjača razvija 400 KS i 760 Nm. Zahvaljujući tim brojkama, sprint do stotke za X5 iznosi 5,2 sekunde, dok je veći X7 hvata za 5,4 sekunde. Maksimalna brzina iznosi elektronski ograničenih 250 km/h.

Doduše, najveći je problem (ujedno i razlog umirovljenja) velika CO2 emisija modela. Naime, X5 M50d emitira 218 g/CO2 dok je veći brat stao na 235 g/CO2. Zbog tendencije smanjenja flotnog CO2, ovaj motor zasluženo ide u penziju.