BMW najavio sjajnu budućnost, dizelaši i benzinci u ponudi idućih 30 godina

BMW Motor

Direktor razvoja bavarske marke još uvijek blagonaklono gleda prema pogonskim sklopovima, koje svi najviše volimo…

Klaus Frolich, direktor razvoja marke BMW najavio je također kako sese razmatra sudbina V8 biturbo motora iz M5 i velikih SUV modela.

Nije tajna kako Vision iNEXT program vozila kod Bavaraca, sve više dobiva na važnosti, ali Bavrci motore s unutrašnjom sagorijevanjem neće ugasiti. Dapače, Frolich je najavio da će četverocilindrični i šestcilindrični dizelaši biti dostupni još dvadeset godina, a benzinci u sljedećih 30 godina.

Ipak, modeli poput M550d, u pratnji trolitrenog dizelaša s četiri turbo punjača polako će nestati iz proizvodnje, ali će ostati varijante s jednim i dva turbo punjača.

BMW Motor

Također, prestat će i proizvodnja 1,5-litrenog trocilindričnog dizelaša. Frolich ja najavio brzi kraj V12 motora (za seriju 7), koji se BMW-u više ne isplati jer ih proizvodi tek nekoliko tisuća godišnje. Također, direktor razvoja BMW-a najavljuje da se razmatra sudbina legendarnog 4.4-litrenog V8 biturbo motora iz M5 i velikih SUV-ova: hibridna konfiguracija sa šestcilindričnim benzincem ima toliko snage i momenta da može “uništiti mnoge mjenjače”.

ZANIMLJIVO: BMW i3 prešao 277.000 kilometara, bez promjene kočnica!

Frolich tako dovodi pod znak upitnika V8 stroj, ali najavljuje još bolje dane za ljubitelje plug-in hibrida. Njihov domet rast će sve do 120 km, a trebao bi se započetak naći u ponudi kod i4 modela, ali i ‘električne trojke’.