BMW GS proslavio 40. rođendan, koncept koji je promijenio pogled na dva kotača

Volkswagen Golf 8 pokazao svoje umijeće na testu izbjegavanja losa

Filozofija motocikla koji je jednako legendaran koliko i sofisticiran proslavlja veliku obljetnicu ove godine. BMW GS modeli traju već 40 godina…

Koncept motocikla koji je toliko legendaran, koliko i sofisticiran proslavlja svoju obljetnicu ove godine. BMW GS izvedba puni 40. godina. BMW je na jesen 1980. predstavio R 80 G / S, motocikl koji je kombinirao dva vrlo posebna područja vožnje, i za off-road i on-road. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji putnih, turnejskih i off-road sposobnosti – bez ugrožavanja svakodnevne uporabe – R 80 G / S postao je preteča nove motociklističke kategorije u enduro svijetu motocikala.

BMW GS modeli postali su savršeni sinonim za najboljeg prijatelja na dva kotača, koji će istražiti i najudaljenije kutke našeg planeta. Do danas je BMW Motorrad uspio isporučiti više od 1,2 milijuna BMW GS modela kupcima širom svijeta.

No GS nije bio samo motociklistička avantura, R 80 G / S i njegovi potomci također su brzo dokazali svoje kvalitete i u utrkama. Hubert Auriol 1981. godine odvezao se do pobjede u prestižnom i izazovnom reli natjecanju Parizu – Dakar. Ovo je samo jedan od mnogih uspjeha motosporta koji je BMW Motorrad uspio proslaviti s GS-om. 1993. godine F 650 “Funduro” je prvi jednocilindrični BMW enduro koji je stigao na tržište. Dok je ovaj motocikl svoju dinamiku vožnje mogao ponajviše zahvaliti zbog male težine i potencijala jednocilindričnog sklopa od 47 KS.

BMW GS proslavio 40. rođendan, koncept koji je promijenio pogled na dva kotača 1

S pojavom modelom BMW R 1100 GS, ne da je to bio prvi GS model s bokser motorom s 4 ventila i izlazom od 80 KS, već je krenuo i novim putovima s obzirom na tehnologiju ovjesa. Motor i mjenjač prvi su put radili kao nosivi elementi šasije, čineći glavni okvir suvišnim. Također BMW inženjeri stvorili su inovativni način vođenja prednjih kotača koristeći Telelever ovjes. Uz naknadu tona i vrlo osjetljiv odgovor postavili su nove standarde u ovom području. Uz to, novi R 1100 GS bio je prvi enduro koji je ikada opremljen ABS sustavom.

Pored brojnih novih i daljnjih razvoja, uključujući F 650 GS (prvi jednocilindrični motor s elektronskim ubrizgavanjem goriva, katalitičkim pretvaračem i ABS), koji se u Berlinu proizvodio od 2000. Modeli F 650 GS i F 800 GS lansirani 2007. godine označili su još jednu izvanrednu prekretnicu u povijesti BMW GS modela. Svojim snažnim, 2-cilindričnim linijskim motorom s visokim okretnim momentom i torzijski ukočenim cjevastim okvirom interpretirali su temu BMW GS na svoj, još uvijek vrlo tipičan BMW način.

BMW Motorrad predstavio je još jedan vrhunac u jesen 2009. lansiranjem revidiranog BMW R 1200 GS. Sad opremljen još slobodnijim okretnim DOHC bokserima s dvije bregaste osovine po cilindru, ponudio je 81 kW/110 KS i još napredniju dinamiku vožnje. Tijekom 30. godišnjice, 2010. godine, BMW Motorrad odao je počast GS modelima i njihovim uspjesima u proizvodnji motocikala, ali i motociklima, sa “30 Years GS” posebnim modelima BMW R 1200 GS, R 1200 GS Adventure, F 800 GS i F 650 GS. Bili su obojeni su u boje BMW Motorrad Motorsport.

BMW GS priča traje i dalje i sigurno će još dugi niz godina činiti okosnicu moto svijeta…Erfolg LED žarulje
BMW GS proslavio 40. rođendan, koncept koji je promijenio pogled na dva kotača
BMW GS proslavio 40. rođendan, koncept koji je promijenio pogled na dva kotača

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub