Audi Duo bio je prvi plug-in hibrid iz Ingolstadta prije točno 30 godina!

Audi Duo bio je prvi plug-in hibrid iz Ingolstadta prije točno 30 godina!

Iako je generalno mišljenje kako su plug-in hibridi nova pojava, Audi je prije čak 31 godinu imao svog ‘konja za utrku’ u području ekologije. Audi Duo predstavljen je 1990. u Ženevi, imao je elektromotor od 12 KS,a proizveden je u svega 10 primjeraka…

Audi Duo službeno je predstavljen na Auto salonu u Ženevi 1990., a koristio je platformu tadašnjeg modela 100 Avant. Bio je to koncept koji i nije bio najbolje prihvaćen, pretežito zbog kompleksnosti izrade.

Audi Duo bio je prvi plug-in hibrid iz Ingolstadta prije točno 30 godina! 1
(foto: Audi)

Ispod haube krio je pouzdani i tad učestali 2.3 atmosferski benzinski motor s pet cilindara koji je razvijao 134 KS na prednjoj osovini. No, Siemens je odlučio pružiti podršku te je ugradio svoj elektromotor na stražnju osovinu snage 12 KS. 

Audi Duo bio je prvi plug-in hibrid iz Ingolstadta prije točno 30 godina! 2
(foto: Audi)

Baterija se nalazila ispod prtljažnog prostora, a iako su najčešće radili u tandemu, Audi Duo je imao čak 40 kilometara dosega, ukoliko brzina nije bila viša od 50 km/h. Za punjenje baterije koristio je regenerativno kočenje, ali i solarne panele na krovu.

Audi Duo bio je prvi plug-in hibrid iz Ingolstadta prije točno 30 godina! 3
(foto: Audi)

Audi je proizveo ukupno 10 primjeraka modela Duo, a jedan od njih je korišten i kao taksi vozilo u Ingolstadtu. Međutim, nikada nije prodavan, a serijsku je proizvodnju ugledao tek model A4 Duo 1997. godine, doduše u ‘sramežljivih’ 60 primjeraka…

Audi Duo bio je prvi plug-in hibrid iz Ingolstadta prije točno 30 godina! 4