Aston Martin DBX i službeno krenuo s proizvodnjom, proslavljen prvi primjerak

Aston Martin DBX

Aston Martin DBX prvi je SUV britanskog luksuznog proizvođača, a ovih dana prvi primjerci silaze s proizvodnih traka u Walesu…

Premda je riječ o prvom SUV modelu, interes svakako ne jenjava. Iz Aston Martina su potvrdili kako su već u planu i druge inačice koje bi svjetlo dana mogle ugledati već slijedeće godine.

Ispod poklopca motora krije se 4.0 biturbo V8 motor koji je posuđen iz Affalterbacha, a razvija 550 KS i 770 Nm. Do stotke ubrzava za 4,5 sekunde, dok je maksimalna brzina od 291 km/h itekako respektabilna. Prijenos snage vrši se putem deveterostupanjskog automatskog mjenjača te pogona na sva četiri kotača.

Aston Martin DBX

„Nevjerojatno smo ponosni na naš prvi SUV, koji je jednako Aston Martin kao i svaki naš sportski automobil. Od mog dizajnerskog tima do inženjera, tima za dinamiku vozila i svih stručnjaka koji upravljaju ovim prekrasnim automobilom ovdje u St Athanu, DBX je postao automobil koji će Aston Martin odvesti u odvažnu novu eru.”, izjavio je Marek Reichman, glavni kreativni direktor Aston Martina.

DBX će u serijskoj opremi nuditi blagodati poput LED prednjih svjetala, brušene kože u interijeru, ali i 10.25-inčnog infotainment sustava kojeg također dijeli s Mercedes-Benz modelima.

Foto: Aston Martin