Aston Martin DBX i službeno krenuo s proizvodnjom, proslavljen prvi primjerak

Aston Martin DBX prvi je SUV britanskog luksuznog proizvođača, a ovih dana prvi primjerci silaze s proizvodnih traka u Walesu…

Premda je riječ o prvom SUV modelu, interes svakako ne jenjava. Iz Aston Martina su potvrdili kako su već u planu i druge inačice koje bi svjetlo dana mogle ugledati već slijedeće godine.

Ispod poklopca motora krije se 4.0 biturbo V8 motor koji je posuđen iz Affalterbacha, a razvija 550 KS i 770 Nm. Do stotke ubrzava za 4,5 sekunde, dok je maksimalna brzina od 291 km/h itekako respektabilna. Prijenos snage vrši se putem deveterostupanjskog automatskog mjenjača te pogona na sva četiri kotača.

„Nevjerojatno smo ponosni na naš prvi SUV, koji je jednako Aston Martin kao i svaki naš sportski automobil. Od mog dizajnerskog tima do inženjera, tima za dinamiku vozila i svih stručnjaka koji upravljaju ovim prekrasnim automobilom ovdje u St Athanu, DBX je postao automobil koji će Aston Martin odvesti u odvažnu novu eru.”, izjavio je Marek Reichman, glavni kreativni direktor Aston Martina.

DBX će u serijskoj opremi nuditi blagodati poput LED prednjih svjetala, brušene kože u interijeru, ali i 10.25-inčnog infotainment sustava kojeg također dijeli s Mercedes-Benz modelima.

Foto: Aston Martin